In cazul vanzarii unui teren pe care se afla o cladire este bine sa se apeleze la experti pentru a determina proportia dintre valorile celor doua, tratamentul de TVA fiind cel al elementului care are valoarea mai mare.
Codul fiscal prevede ca vanzarea unui bun imobil este scutita de TVA. Totusi, scutirea de TVA nu este aplicabila in cazul vanzarii unei constructii noi sau a unui teren construibil (care presupune posibilitatea ridicarii unei constructii pe acea parcela de teren).
Ca regula general aplicabila, in situatia in care vindeti un teren pe care se afla o constructie, ulterior cedarii constructiei sau independent de livrarea acesteia, se considera ca are loc livrarea unui teren construibil si se aplica TVA, indiferent de cine detine titlul de proprietate al constructiei.
Daca o constructie si terenul pe care este ridicata aceasta formeaza un singur corp funciar, identificat printr-un singur numar cadastral, atunci se apeleaza la un expert independent care trebuie sa emita un raport de expertiza. Astfel, va puteti afla in una din urmatoarele situatii:
- constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului;
- terenul pe care a fost ridicata constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei;
- daca terenul si constructia au valori egale, regimul corpului funciar va fi stabilit in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare, in cazul constructiei tinand cont de suprafata construita desfasurata.
Consulta ghidul practic pentru evitarea amenzilor ANAF: Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice ...click pentru detalii si comenzi<<
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<