Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a declarat ca isi doreste ca odata cu infiintarea noii structuri de
combatere a fraudei fiscale, sa fie evitate controalele suprapuse iar asemenea inspectii sa fie efectuate o data la trei ani la contribuabilii mici si mijlocii si la cei mari - o data la cinci ani.
El a amintit ca structurile de control ale MFP - Garda Financiara, Inspectia Fiscala, supravegherea si controlul vamal si autoritatea antifrauda - vor fi desfiintate si regrupate intr-o singura structura de control, subliniind ca prin aceasta masura se doreste nu numai eficientizarea
combaterii fraudelor fiscale, ci si obtinerea "unei relatii de parteneriat" din partea contribuabililor, prin evitarea controalelor suprapuse.
Potrivit lui Chitoiu, noua structura "va dispune de instrumentele necesare pentru a fi mai eficienta si determinata in
combaterea evaziunii fiscale", dar va elimina si "o serie de paralelisme infructuoase atat pentru actul de control, cat si pentru agentii economici".
Totodata, ministrul Finantelor a reiterat intentia de a fi luate in continuare masuri de amanari si esalonari la plata atunci cand contribuabilii au probleme de lichiditate, experienta aratand ca in astfel de situatii "se inregistreaza chiar o crestere a veniturilor bugetare colectate".
El a mai mentionat ca noua institutie antifrauda va avea atributii de control, dar, spre deosebire de competentele actualei Garzi Financiare, si de aplicare directa a sanctiunilor pentru infractiunile constatate, realizandu-se astfel "o palpabilitate, o urmare directa a controalelor efectuate".
Vicepremierul Daniel Chitoiu a fost prezent duminica la Bacau unde a condus lucrarile conferintei de alegeri in Organizatia judeteana PNL.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o angajata pentru care am primit pe email azi, 20 mai de la Casa de pensii o Decizie de admitere privind acordarea pensiei limita de varsta, cu data emitere decizie 05 mai. Doamna doreste sa lucreze in continuare la noi. Cum se procedeaza in aceasta situatie? Trebuie incetat contractul de munca? daca da, cu ce data? cu ce articol? Trebuie inregistrat alt contract de munca? cu ce data? cu ce articol? Data lichidarii vechiului contract poate fi data de inceput a noului contract? Noul contract...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem o companie din industria horeca cu aprox. 120 angajati. Dorim sa ne clarificati cu privire la angajarea de persoane cu dizabilitati/handicap. Este o obilgatie legala? Ce se intampla daca nu angajam? Am inteles ca legislatia s-a schimbat cu 1 ian 2025. Mentionam ca nu avem angajati de acest fel in companie. Lunar din fondul de handicap folosim jumatate din suma pentru achizitia de diverse produse de la unitati protejate.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta: Suntem o societate care aplica prevederile art. 141 din Codul muncii, activitatea nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii supermarket astfel ca in data de 1 Mai - sarbatoare libera legala, o parte din colegi au lucrat. Un salariat care lucreaza 21 de zile in luna Mai, din care o zi a lucrat-o pe data de 1 Mai, a beneficiat de 10 libere in luna, trebuie sa-i mai acordam inca o zi libera, in termen de 30 zile, pentru ca a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<