“Noul Cod Civil, o certitudine, o sansa si o promisiune de mai bine!”, acesta a fost mesajul transmis de reprezentantul Ministerului Justitiei primei generatii de auditori de justitie care va aplica Noul Cod Civil.
Participant la deschiderea anului de invatamant la Institutul National al Magistraturii (INM), forul unde sunt pregatiti viitorii judecatori si procurori, secretarul general al Ministerului Justitiei, Gabriel Tanasescu, a declarat: „Sunteti la inceputul unei cariere nobile invidiata si acuzata. Succesul sau insuccesul carierei dumneavoastra este legat de succesul sau insuccesul magistraturii romanesti. Trebuie sa fiti de la bun inceput constienti de acest lucru.
Din punctul meu de vedere este o coincidenta fericita pentru dumneavoastra ca sunteti prima generatie de auditori INM care va aplica Noul Cod Civil.
Coincidenta o constituie intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, iar aceasta coincidenta reprezinta pentru dumneavoastra o sansa si o responsabilitate. Putini dintre cei din afara sistemului judiciar cunosc simbolistica intrarii in vigoare a unui Cod. Mai departe de tehnicitatea textelor, trebuie insa sa intelegem ca Noul Cod Civil inseamna de fapt un succes institutional si politic determinat de vointa de modernizare a statului. (…) Sambata 1 octombrie 2011, la o distanta de 147 de ani, un nou Cod Civil a intrat in vigoare. Pentru noi, juristii, data de 1 octombrie inseamna o certitudine, o sansa si o promisiune de mai bine.”.
La ceremonia de deschidere a anului de invatamant 2011-2012 din cadrul INMcare a avut loc luni 3 octombrie, in Aula INM, au mai participat presedintele CSM, Horatius Dumbrava, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, presedintele instantei supreme, judecatoarea Livia Stanciu, judecatoarea Camelia Toader, reprezentantul Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, si presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Gheorghe Florea. Festivitatea a fost condusa de directorul INM, judecatorul Octavia Spineanu-Matei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<