“Noul Cod Civil, o certitudine, o sansa si o promisiune de mai bine!”, acesta a fost mesajul transmis de reprezentantul Ministerului Justitiei primei generatii de auditori de justitie care va aplica Noul Cod Civil.
Participant la deschiderea anului de invatamant la Institutul National al Magistraturii (INM), forul unde sunt pregatiti viitorii judecatori si procurori, secretarul general al Ministerului Justitiei, Gabriel Tanasescu, a declarat: „Sunteti la inceputul unei cariere nobile invidiata si acuzata. Succesul sau insuccesul carierei dumneavoastra este legat de succesul sau insuccesul magistraturii romanesti. Trebuie sa fiti de la bun inceput constienti de acest lucru.
Din punctul meu de vedere este o coincidenta fericita pentru dumneavoastra ca sunteti prima generatie de auditori INM care va aplica Noul Cod Civil.
Coincidenta o constituie intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, iar aceasta coincidenta reprezinta pentru dumneavoastra o sansa si o responsabilitate. Putini dintre cei din afara sistemului judiciar cunosc simbolistica intrarii in vigoare a unui Cod. Mai departe de tehnicitatea textelor, trebuie insa sa intelegem ca Noul Cod Civil inseamna de fapt un succes institutional si politic determinat de vointa de modernizare a statului. (…) Sambata 1 octombrie 2011, la o distanta de 147 de ani, un nou Cod Civil a intrat in vigoare. Pentru noi, juristii, data de 1 octombrie inseamna o certitudine, o sansa si o promisiune de mai bine.”.
La ceremonia de deschidere a anului de invatamant 2011-2012 din cadrul INMcare a avut loc luni 3 octombrie, in Aula INM, au mai participat presedintele CSM, Horatius Dumbrava, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, presedintele instantei supreme, judecatoarea Livia Stanciu, judecatoarea Camelia Toader, reprezentantul Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, si presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Gheorghe Florea. Festivitatea a fost condusa de directorul INM, judecatorul Octavia Spineanu-Matei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<