Romanii ar putea avea parte de o noua zi libera legala, odata cu adoptarea unui proiect de lege pus in debatere la Senat. Proiectul reglementeaza includerea zilei de 4 februarie - Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului - in lista sarbatorilor legale nelucratoare.
Initiativa legislativa propune completarea articolului 139 alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, in sensul introducerii datei de 4 februarie, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, in lista zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Initiatorii proiectului de lege arata, in expunerea de motive, ca aceasta afectiune are un impact profund in societate, anual, zeci de mii de romani fiind diagnosticati cu diferite forme de cancer. Multi dintre acestia pierd lupta cu boala in lipsa unui diagnostic precoce, a accesului la tratament sau a sprijinului social necesar.
Ziua de 4 februarie, recunoscuta la nivel international ca World Cancer Day, este dedicata constientizarii, solidaritatii si mobilizarii impotriva cancerului. Prin declararea acestei zile ca zi libera legala, statul roman transmite un mesaj putemic de responsabilitate, sustinere si recunoastere fata de cetatenii afectati, familiile acestora si personalul medical implicat in tratarea acestei boli.
Conform initiatorilor, instituirea acestei zile nelucratoare ofera cadrul necesar pentru:
• desfasurarea de campanii de informare si preventie;
• organizarea de actiuni publice si educationale in comunitate;
• facilitarea accesului populatiei la servicii de screening;
• cresterea gradului de empatie, implicare civica si responsabilitate sociala.
"Aceasta masura are atat o valoare simbolica, cat si una practica, in sprijinul luptei impotriva uneia dintre cele mai raspandite cauze de suferinta si mortalitate din Romania si din lume. Aceasta zi nu este doar despre cifre si statistici. Este despre oameni. Despre parinti care lupta sa-si vada copiii crescand, despre tineri care isi intrerup visurile pentru a infrunta un diagnostic nemilos, despre bunici care nu mai cer nimic altceva decat putin timp si putina speranta. A le dedica o zi oficiala inseamna a spune, cu toata forta unui stat, ca nu sunt singuri. Ca durerea lor conteaza, ca lupta lor nu este ignorata si ca noi, ca societate, alegem sa fim alaturi de ei - nu doar in vorbe, ci prin fapt", mai arata initiatorii proiectului de act normativ.