(1) Minorul poate sa incheie acte juridice privind munca, indeletnicirile artistice sau sportive ori referitoare la profesia sa, cu incuviintarea parintilor sau a tutorelui, precum si cu respectarea dispozitiilor legii speciale, daca este cazul.
(2) In acest caz, minorul exercita singur drepturile si executa tot astfel obligatiile izvorate din aceste acte si poate dispune singur de veniturile dobandite.
Jurisprudenta
Minorul care a implinit varsta de 14 ani, avand o capacitate de exercitiu restransa, trebuie sa figureze personal la judecata cauzelor civile, in care scop urmeaza sa fie citat si sa-i fie comunicate actele de procedura.
Parintii sau tutorele asista pe minorul care a implinit varsta de 14 ani, semnand alaturi de acesta cererile adresate instantei si fiind citati in acest scop la judecata cauzei.
Se citeaza numai minorul personal si tot el exclusiv efectueaza actele procedurale, in litigiile care izvorasc din contractul de munca, ori din raporturile de munca in gospodaria agricola colectiva sau alta organizatie cooperatista in care a fost primit, ca si acel care a dobandit capacitatea de exercitiu deplina prin casatorie.
(Decizia DITS nr. 13/1957; https://www.scj.ro/comunicate_SU.asp)
Reglementarea anterioara:
Decretul nr. 31/1954. Art.10 (1) Minorul care a implinit sasesprezece ani poate sa incheie contractul de munca sau sa intre intr-o gospodarie agricola colectiva ori intr-o alta organizatie cooperatista, fara a avea nevoie de incuviintarea parintilor sau a tutorelui.
(2) In cazul in care minorul intre 14 si 16 ani incheie un contract de munca sau intra intr-o gospodarie agricola colectiva ori intr-o organizatie cooperatista de productie, va fi nevoie pe linga incuviintarea prealabila a parintilor sau tutorelui si de un aviz medical.
(3) Minorul care se gaseste in situatia prevazuta in alineatele precedente exercita singur drepturile si executa tot astfel obligatiile izvorind din contractul de munca sau din calitatea de membru al gospodariei agricole colective ori al altei organizatii cooperatiste si dispune singur de sumele de bani ce a dobindit prin munca proprie.
(4) Minorul cu capacitate restrinsa are dreptul, fara a avea nevoie de incuviintarea parintilor sau a tutorelui, sa faca depuneri la casele de pastrare de stat si sa dispuna de aceste depuneri, potrivit cu prevederile regulamentelor casei de pastrare.
Legislatie conexa:
art. 13 din Codul Muncii (republicat in M. Of. nr. 345 din 18 mai 2011 )
(Mona Maria Pivniceru, Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa: legea de punere in aplicare, legislatia conexa, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012)
Comparatie cu Decretul 21/1954 abrogat
„ Minorul care a implinit sasesprezece ani poate sa incheie contractul de munca sau sa intre intr-o gospodarie agricola colectiva ori intr-o alta organizatie cooperatista, fara a avea nevoie de incuviintarea parintilor sau a tutorelui.
In cazul in care minorul intre 14 si 16 ani incheie un contract de munca sau intra intr-o gospodarie agricola colectiva ori intr-o organizatie cooperatista de productie, va fi nevoie pe langa incuviintarea prealabila a parintilor sau tutorelui si de un aviz medical.
Minorul care se gaseste in situatia prevazuta in alineatele precedente exercita singur drepturile si executa tot astfel obligatiile izvorand din contractul de munca sau din calitatea de membru al gospodariei agricole colective ori al altei organizatei cooperatiste si dispune singur de sumele de bani ce a dobandit prin munca proprie.
Minorul cu capacitate restransa are dreptul, fara a avea nevoie de incuviintarea parintilor sau a tutorelui, sa faca depuneri la casele de pastrare de stat si sa dispuna de aceste depuneri, potrivit cu prevederile regulamentelor casei de pastrare.”
— ART. 10 din Decretul 21/1954 abrogat