Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
G.A., avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- trafic de influenta si
- inselaciune, si
M. N. in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In data de 4 aprilie 2012, inculpatul G. A., avocat in cadrul Baroului Bucuresti, a pretins de la inculpatul M. N., prin intermediar, suma de 100.000 euro pentru a interveni pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Tribunalului Brasov, fata de care a lasat sa se creada ca are influenta, pentru a-i determina pe acestia sa adopte solutii favorabile inculpatului M. N. in doua dosare civile. Unul dintre acestea avea ca obiect o cerere de stramutare a cauzei iar altul anularea unui contract. In acest scop, la data de 12 aprilie 2012, inculpatul G. A. a primit, prin acelasi intermediar, suma de 50.000 de euro, reprezentand o parte din banii pretinsi.
De asemenea, in cursul lunii februarie 2011, inculpatul G. A., in calitate de avocat ales al unei persoane cercetate intr-o cauza penala aflata pe rolul DNA (denuntator), l-a indus in eroare pe denuntator cu privire la faptul ca, in cauza respectiva, procurorii anticoruptie vor dispune o solutie de netrimitere in judecata in termen de 2 luni de la incheierea contractului de asistenta juridica, contract in valoare de 40.000 de euro.
La data de 12 aprilie 2012, procurorii au dispus retinerea inculpatilor G. A. si M. N.. La data de 13 aprilie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a luat fata de acestia masura obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile, masura ce a fost prelungita de procurori (detalii in comunicatul nr. 241/VIII/3 din data de 13 aprilie 2012).
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa
Directia Nationala Anticoruptie
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<