Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
G.A., avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- trafic de influenta si
- inselaciune, si
M. N. in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In data de 4 aprilie 2012, inculpatul G. A., avocat in cadrul Baroului Bucuresti, a pretins de la inculpatul M. N., prin intermediar, suma de 100.000 euro pentru a interveni pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Tribunalului Brasov, fata de care a lasat sa se creada ca are influenta, pentru a-i determina pe acestia sa adopte solutii favorabile inculpatului M. N. in doua dosare civile. Unul dintre acestea avea ca obiect o cerere de stramutare a cauzei iar altul anularea unui contract. In acest scop, la data de 12 aprilie 2012, inculpatul G. A. a primit, prin acelasi intermediar, suma de 50.000 de euro, reprezentand o parte din banii pretinsi.
De asemenea, in cursul lunii februarie 2011, inculpatul G. A., in calitate de avocat ales al unei persoane cercetate intr-o cauza penala aflata pe rolul DNA (denuntator), l-a indus in eroare pe denuntator cu privire la faptul ca, in cauza respectiva, procurorii anticoruptie vor dispune o solutie de netrimitere in judecata in termen de 2 luni de la incheierea contractului de asistenta juridica, contract in valoare de 40.000 de euro.
La data de 12 aprilie 2012, procurorii au dispus retinerea inculpatilor G. A. si M. N.. La data de 13 aprilie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a luat fata de acestia masura obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile, masura ce a fost prelungita de procurori (detalii in comunicatul nr. 241/VIII/3 din data de 13 aprilie 2012).
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa
Directia Nationala Anticoruptie
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<