Stabilriea cadrului legal sub care se pot desfasura sedintele organizate de reprezentantii angajatilor la care sunt convocati angajatii :
- daca exista reguli cu privire la organizare, periodicitate, aprobarea intalnirilor
- daca e necesar acordul patronatului pt scoaterea oamenilor din productie
-daca se organizeaza in timpul programului de lucru sau in afara lui etc.
Raspuns:
Alegerea reprezentantilor salariatilor se realizeaza in cadrul adunarii generale a salariatilor potrivit dispozitiilor art. 221 alin. (2) din Codul muncii, republicat, care dispune ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
Tot salariatii sunt cei care stabilesc modalitatea de organizare a intalnirilor, peridiocitatea acestora, precum si orice alta problema legata de adunarea generala in care isi aleg reprezentantii.
Singura atributie pe care legiuitorul i-a acordat-o angajatorului in ceea ce priveste alegerea reprezentantilor salariatilor este numai in privinta stabilirii impreuna cu salariatii a numarului de reprezentanti ai salariatilor. Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 222 alin. (2) din Codul muncii, republicat, numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
In cadrul programului de lucru, evident, salariatii au obligatia sa presteze activitate iar invoirea necesita acordul angajatorului cata vreme legea nu prevede in sarcina acestuia o astfel de obligatie.
Prin urmare, legea nu stabileste o procedura de urmat pentru alegerea reprezentantilor salariatilor. Legiuitorul a lasat la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura pentru alegerea reprezentantilor sai.
Totodata, legiuitorul nu a prevazut ca alegerea reprezentantilor salariatilor se realizeaza in cadrul programului de lucru astfel incat, fie se obtine acordul angajatorului, fie alegerea are loc in afara programului de lucru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<