Stabilriea cadrului legal sub care se pot desfasura sedintele organizate de reprezentantii angajatilor la care sunt convocati angajatii :
- daca exista reguli cu privire la organizare, periodicitate, aprobarea intalnirilor
- daca e necesar acordul patronatului pt scoaterea oamenilor din productie
-daca se organizeaza in timpul programului de lucru sau in afara lui etc.
Raspuns:
Alegerea reprezentantilor salariatilor se realizeaza in cadrul adunarii generale a salariatilor potrivit dispozitiilor art. 221 alin. (2) din Codul muncii, republicat, care dispune ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
Tot salariatii sunt cei care stabilesc modalitatea de organizare a intalnirilor, peridiocitatea acestora, precum si orice alta problema legata de adunarea generala in care isi aleg reprezentantii.
Singura atributie pe care legiuitorul i-a acordat-o angajatorului in ceea ce priveste alegerea reprezentantilor salariatilor este numai in privinta stabilirii impreuna cu salariatii a numarului de reprezentanti ai salariatilor. Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 222 alin. (2) din Codul muncii, republicat, numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
In cadrul programului de lucru, evident, salariatii au obligatia sa presteze activitate iar invoirea necesita acordul angajatorului cata vreme legea nu prevede in sarcina acestuia o astfel de obligatie.
Prin urmare, legea nu stabileste o procedura de urmat pentru alegerea reprezentantilor salariatilor. Legiuitorul a lasat la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura pentru alegerea reprezentantilor sai.
Totodata, legiuitorul nu a prevazut ca alegerea reprezentantilor salariatilor se realizeaza in cadrul programului de lucru astfel incat, fie se obtine acordul angajatorului, fie alegerea are loc in afara programului de lucru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<