Concediul de odihna este un drept al salariatului, prevazut atat in Codul muncii, cat si in contractul individual de munca, pe care firmele au obligatia sa il respecte.
Conform art. 148 din Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10
zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Consulta GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, publicat la Rentrop & Straton ...click AICI pentru Formularul de comanda<<
Situatie:
Conform art. 148 alin. (5), angajatorul este obligat sa stabileasca programarea concediilor de odihna astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Este reglementata cumva perioada cand trebuie sa fie programat acest concediu (vara/iarna/intr-o luna anume)?
Raspuns: Potrivit art. 148 alin. (5) din Legea 53/2003 Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca „In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Asadar, programarea concediilor este o obligatie a angajatorului.
Concediul de odihna se efectueaza astfel cum a fost programat la sfarsitul anului pentru anul urmator dar numai la cererea salariatului.
Angajatorul atunci cand intocmeste planificarea concediului are grija ca daca concediul se efectueaza in mai multe transe, una dintre transe sa fie de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Asadar, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Nu este stabilita o alta prevedere cu privire la perioada, ci numai faptul ca daca programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Explicatii oferite in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.