Cadrul legal prin care un salariat care are CIM de 2 ore, poate avea si un contract de mandat la o societate comerciala.
Perioada contratului de mandat constituie vechime in munca, daca da, care este cadrul legal prin care societatea certifica aceasta (adeverinta)?
Raspuns:
Conform art. 296 indice 4 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul salariatilor, reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include printre altele si sumele reprezentand participarea salariatilor la profit.
Conform pct. 9 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 4 din Codul fiscal, veniturile care se includ in castigul brut realizat din activitati dependente, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, sunt cele prevazute la art. 2964 din Codul fiscal, care se completeaza cu prevederile pct. 68 din Normele metodologice de aplicare a titlului III din Codul fiscal, date in aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, mai putin veniturile asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor generale si specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale.
Asadar, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit intra in baza de calcul al contributiilor sociale aferente veniturilor salariale daca nu exista exceptii generale sau specifice.
Veniturile acordate potrivit prevederilor legale sub forma de participare a salariatilor la profit sunt exceptate de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale potrivit pct. 24 din Normele metodologice de aplicare a art. 296 indice 24 lit. e) din Codul fiscal.
Astfel cum putem observa, pentru a fi exceptate de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale aceste sume trebuie sa fie acordate in baza unei prevederi legale. Atunci cand veniturile sub forma participarii salariatilor la profit sunt acordate in baza contractelor de munca exceptia de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale nu se aplica.
Alte exceptii de la plata contributiilor sociale pentru veniturile reprezentand participarea salariatilor la profit nu se mai regasesc. In consecinta, intrucat in speta, participarea salariatilor la profit arre loc in baza unei prevederi legale sumele nu vor intra in baza de calcul al contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale dar vor intra in baza de calcul al celorlalte contributii sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<