Cadrul legal prin care un salariat care are CIM de 2 ore, poate avea si un contract de mandat la o societate comerciala.
Perioada contratului de mandat constituie vechime in munca, daca da, care este cadrul legal prin care societatea certifica aceasta (adeverinta)?
Raspuns:
Conform art. 296 indice 4 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul salariatilor, reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include printre altele si sumele reprezentand participarea salariatilor la profit.
Conform pct. 9 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 4 din Codul fiscal, veniturile care se includ in castigul brut realizat din activitati dependente, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, sunt cele prevazute la art. 2964 din Codul fiscal, care se completeaza cu prevederile pct. 68 din Normele metodologice de aplicare a titlului III din Codul fiscal, date in aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, mai putin veniturile asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor generale si specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale.
Asadar, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit intra in baza de calcul al contributiilor sociale aferente veniturilor salariale daca nu exista exceptii generale sau specifice.
Veniturile acordate potrivit prevederilor legale sub forma de participare a salariatilor la profit sunt exceptate de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale potrivit pct. 24 din Normele metodologice de aplicare a art. 296 indice 24 lit. e) din Codul fiscal.
Astfel cum putem observa, pentru a fi exceptate de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale aceste sume trebuie sa fie acordate in baza unei prevederi legale. Atunci cand veniturile sub forma participarii salariatilor la profit sunt acordate in baza contractelor de munca exceptia de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale nu se aplica.
Alte exceptii de la plata contributiilor sociale pentru veniturile reprezentand participarea salariatilor la profit nu se mai regasesc. In consecinta, intrucat in speta, participarea salariatilor la profit arre loc in baza unei prevederi legale sumele nu vor intra in baza de calcul al contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale dar vor intra in baza de calcul al celorlalte contributii sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<