Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenul de preaviz in cazul demisiei: cele 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile, la functii de conducere, reprezinta MAXIMUL permis de lege

Termenul de preaviz in cazul demisiei: cele 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile, la functii de conducere, reprezinta MAXIMUL permis de lege
In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel stabilit prin contractul individual de munca, care nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile pentru salariatii care ocupa functii de conducere. 

In unele companii, exista salariati care au prevazut in contractul de munca un termen de preaviz mai mic de 20 de zile, respectiv de 45 de zile, lucru care i-ar putea pune in dificultate pe angajatori, in cazul unor demisii.

Intrebare: In cadrul companiei exista angajati vechi care au in contractul de munca inca perioada de preaviz in cazul demisiei, 15 zile, unele dintre ele fiind chiar persoane de conducere. Ma puteti ajuta sa-mi spuneti daca legea ma obliga sa le modific perioada de preaviz la 45 zile? Sau aceasta este doar un maxim, minimul fiind o optiune a angajatorului.

Raspuns PortalCodulMuncii.ro: In ceea ce priveste preavizul, Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 81 alin. (4) ca, in cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Din aceasta prevedere legala rezulta, dupa cum ati mentionat si dumneavoastra, ca termenul de 20, respectiv de 45 de zile lucratoare prevazut de Codul muncii este un termen maxim pentru preavizul in cazul demisiei.

Acest termen de preaviz in cazul demisiei angajatului (perioada in care angajatul demisionar trebuie sa  vina la munca) este in general util angajatorului pentru a identifica si a recruta un alt salariat care sa il inlocuiasca pe cel care pleaca fara ca acest demers sa cauzeze probleme de continuitate a activitatii.

Prin contractul individual de munca, partile sunt libere sa stabileasca un alt termen de preaviz, cu conditia sa nu depaseasca acest termen maxim de 20 de zile lucratoare, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru functii de conducere putand, prin urmare, sa stabileasca un termen mai mic pentru preaviz.

Din cele mentionate de dumneavoastra, intelegem ca prin negocierea partilor, in contractul individual de munca a fost inscris un termen de 15 zile pentru preaviz, termen care se incadreaza in maximul prevazut de Codul muncii.

In aceste conditii, in opinia noastra, nu trebuie modificat contractul individual de munca al salariatilor care au termenul de preaviz aplicabil in cazul demisiei stabilit la 15 zile, decat daca angajatorul ar dori sa renegocieze acest termen la maximul permis de lege.

Extras din Codul Muncii, Sectiunea a 8-a Demisia
"Articolul 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca"

Explicatii oferite in iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Termenul de preaviz in cazul demisiei: cele 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile, la functii de conducere, reprezinta MAXIMUL permis de lege":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI