Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul penal (proiect) - Legea penala si limitele ei de aplicare

Codul penal
Legea penala si limitele ei de aplicare


Capitolul I - Dispozitii preliminare

Art. 1: Scopul legii penale

Legea penala apara, impotriva infractiunilor, Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept.

Art. 2: Legalitatea incriminarii si a sanctiunilor de drept penal

(1) Legea prevede faptele care constituie infractiuni, pedepsele care se aplica si masurile care se pot lua in cazul savarsirii acestor fapte.

(2) Nimeni nu poate fi sanctionat pentru o fapta care nu era prevazuta de lege ca infractiune la data savarsirii ei. Nu se poate aplica o pedeapsa sau nu se poate lua o masura de siguranta ori o masura educativa neprevazuta de lege la data comiterii faptei.

Art. 3: Crime si delicte

Faptele prevazute de legea penala ca infractiuni se impart, dupa gravitatea lor, in crime si delicte.

Capitolul II - Aplicarea legii penale

Sectiunea 1: Aplicarea legii penale in timp

Art. 4: Activitatea legii penale

Legea penala se aplica infractiunilor savarsite in timpul cat ea se afla in vigoare.

Art. 5: Neretroactivitatea si retroactivitatea legii penale

(1) Legea penala nu se aplica faptelor care, la data cand au fost savarsite, nu erau prevazute ca infractiuni.

(2) Legea penala nu se aplica faptelor savarsite sub legea veche, daca nu mai sunt prevazute de legea noua. In acest caz, executarea pedepselor, a masurilor de siguranta si a masurilor educative, pronuntate in baza legii vechi, precum si toate consecintele penale ale hotararilor judecatoresti privitoare la aceste fapte inceteaza prin intrarea in vigoare a legii noi.

Art. 6: Aplicarea legii penale mai favorabile

(1) In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea cea mai favorabila.

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si legii declarate neconstitutionale, precum si altor acte normative, aprobate de Parlament cu modificari sau completari ori neaprobate, daca in timpul cat acestea s-au aflat in vigoare au cuprins dispozitii penale mai favorabile.

Art. 7: Aplicarea legii penale mai favorabile in cazul pedepselor
definitive

(1) Cand, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare si pana la executarea completa a unei pedepse privative de libertate sau a amenzii, a intervenit o lege care prevede acelasi fel de pedeapsa, dar cu un maxim special mai mic, sanctiunea aplicata se reduce la acest maxim, daca depaseste maximul special prevazut de legea noua pentru infractiunea savarsita.

(2) Daca dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare la detentiune pe viata sau detentiune severa si pana la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeasi fapta o alta pedeapsa privativa de libertate, pedeapsa detentiunii pe viata sau a detentiunii severe se inlocuieste cu maximul pedepsei privative de libertate prevazute de legea noua pentru acea infractiune.

(3) Daca legea noua prevede in locul pedepsei inchisorii numai pedeapsa amenzii, pedeapsa aplicata se inlocuieste cu amenda, fara a se putea depasi maximul special prevazut in legea noua. Tinandu-se seama de partea executata din pedeapsa inchisorii, executarea amenzii se poate inlatura in totul sau in parte.

(4) Pedepsele complementare, masurile de siguranta, precum si masurile educative neexecutate si neprevazute in legea noua nu se mai executa, iar cele care au
corespondent in legea noua mai favorabila se executa in continutul si limitele prevazute de aceasta lege.

(5) Cand o dispozitie din legea noua se refera la pedepse definitiv aplicate, se tine seama, in cazul pedepselor executate pana la data intrarii in vigoare a acesteia, de pedeapsa redusa sau inlocuita potrivit dispozitiilor alin. (1)-(4).

Art. 8: Alte situatii privind aplicarea legii penale mai favorabile in cazul
pedepselor definitive

(1) Cand dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare si pana la executarea completa a detentiunii severe, a inchisorii stricte sau a inchisorii a intervenit o lege care prevede acelasi fel de pedeapsa, dar cu un maxim special mai mic, iar sanctiunea aplicata este mai mica decat maximul special prevazut de legea noua, tinandu-se seama de infractiunea savarsita, de persoana condamnatului, de conduita acestuia dupa pronuntarea hotararii sau in timpul executarii pedepsei si de timpul cat a executat din pedeapsa, se dispune fie mentinerea, fie reducerea pedepsei. Pedeapsa aplicata nu poate fi coborata sub limita ce ar rezulta din reducerea acestei pedepse proportional cu micsorarea maximului special prevazut pentru infractiunea savarsita.

(2) Dispozitiile art. 7 alin. (5) se aplica si in cazul condamnarilor aratate in prezentul articol, executate pana la data intrarii in vigoare a legii noi, pedeapsa din hotarare reducandu-se cu o treime, fara a putea fi coborata sub minimul general al acelei pedepse.

Art. 9: Aplicarea legii penale temporare

(1) Legea penala temporara se aplica infractiunii savarsite in timpul cand era in vigoare, chiar daca fapta nu a fost urmarita sau judecata in acel interval de timp.

(2) Legea penala temporara este legea penala care prevede data iesirii ei din vigoare sau a carei aplicare este limitata prin natura situatiei temporare care a impus-o.

Sectiunea 2: Aplicarea legii penale in spatiu

Art. 10: Teritorialitatea legii penale

(1) Legea penala se aplica infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei.

(2) Prin teritoriul Romaniei se intelege intinderea de pamant si apele cuprinse intre frontierele de stat, inclusiv apele maritime interioare, subsolul si spatiul aerian, precum si marea teritoriala cu solul, subsolul si spatiul aerian ale acesteia.

(3) Infractiunea se considera savarsita pe teritoriul Romaniei si atunci cand a fost comisa pe o nava sub pavilion romanesc sau aeronava romana, precum si atunci cand pe teritoriul Romaniei ori pe o nava sub pavilion romanesc sau aeronava romana s-a efectuat numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infractiunii. Platformele de foraj maritim sunt asimilate navelor sub pavilion romanesc.

Art. 11: Personalitatea legii penale

Legea penala se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de un cetatean roman sau de o persoana fara cetatenie care are domiciliul in tara, daca fapta este prevazuta ca infractiune si de legea penala a tarii unde a fost savarsita.

Art. 12: Realitatea legii penale

(1) Legea penala se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu are domiciliul in tara, contra securitatii nationale a statului roman, contra unui cetatean roman sau contra unei persoane juridice romane, daca legea penala romana prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau a detentiunii severe.

(2) Punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunile prevazute in alin. (1) se face numai cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Art. 13: Universalitatea legii penale

(1) Legea penala se aplica si altor infractiuni decat celor prevazute in art. 12 alin. (1), savarsite in afara teritoriului tarii de un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu are domiciliul in tara, daca:
a) fapta este prevazuta ca infractiune si de legea penala a tarii unde a fost savarsita;
b) faptuitorul se afla in tara.

(2) Pentru infractiunile indreptate contra intereselor statului roman, contra unui cetatean roman sau contra unei persoane juridice romane, faptuitorul poate fi judecat si in cazul cand s-a obtinut extradarea lui.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul cand, potrivit legii statului in care faptuitorul a savarsit infractiunea, exista o cauza care impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal ori executarea pedepsei sau cand pedeapsa a fost executata ori este considerata ca executata.

(4) Cand pedeapsa nu a fost executata sau a fost executata numai in parte, se procedeaza potrivit dispozitiilor legale privitoare la recunoasterea hotararilor straine.

Art. 14: Legea penala si conventiile internationale

Dispozitiile cuprinse la art. 11-13 se aplica daca nu se dispune altfel printr-o conventie internationala la care Romania este parte.

Art. 15: Imunitatea de jurisdictie

Legea penala nu se aplica infractiunilor savarsite de reprezentantii diplomatici ai statelor straine sau de alte persoane care, in conformitate cu conventiile internationale, nu sunt supuse jurisdictiei penale a statului roman.

Art. 16: Extradarea

(1) Extradarea poate fi acordata sau solicitata pe baza de conventie internationala ori pe baza de reciprocitate.

(2) Conditiile in care se acorda sau se solicita extradarea, prevazute in conventii internationale sau declaratii de reciprocitate, se completeaza cu cele prevazute in legea speciala.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 08 Ianuarie 2008
Votati articolul "Codul penal (proiect) - Legea penala si limitele ei de aplicare":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016