Potrivit datelor publicate recent de Institutul National de Statistica, aproape un sfert dintre studentii inscrisi la facultatile din Romania (peste 128.000 de tineri), urmeaza cursurile unor facultati specializate in administratie, afaceri sau drept. Potrivit INS, acestea s-au numarat printre preferintele de top ale studentilor.
Aceeasi sursa aminteste insa ca la acest moment angajatorii sunt interesati in principal de ingineri cu pregatire in IT, precum si de licentiatii in limbi straine. Cu toate acestea, statisticile privind structura studentilor demonstreaza ca nici sistemul educational si nici elevii nu sunt orientati spre zonele in care ar putea sa isi gaseasca usor un loc de munca, atrage atentia Zf.ro.
Pe locul doi in topul celor mai atractive profiluri de facultati sunt ingineria si constructiile, avand in vedere ca aceste specializari au fost alese de catre 22% dintre actualii studenti, adica 118.000 de persoane, aminteste aceeasi sursa.
Conform INS, in anul universitar 2015-2016 au fost inscrisi in invatamantul superior 535.200 de studenti, dintre care 53,9% sunt femei.
Numarul de studenti a crescut cu 23% fata de anul scolar 2013 - 2014 (cand se inregistrau cu circa 100.000 de studenti mai putin), avand in vedere ca si rezultatele la bacalaureat au fost mai bune anul acesta. Totusi, scaderea natalitatii de dupa 1990, rezultatele mai slabe la examenul de bacalaureat si scandalurile care au dus la retragerea acreditarilor unor universitati private si-au pus amprenta asupra populatiei scolare, avand in vedere ca in anul scolar 2009 - 2010, de exemplu, existau peste 775.300 de studenti in Romania.
In total, anul acesta populatia scolara este formata din 3,6 milioane de copii, elevi si studenti, acestia reprezentand doar 72,2% din populatia de varsta scolara.
Consilier Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri