Acordul de asociere este actul care consfinteste decizia a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor dintr-un condominiu de a se asocia in conditiile legii.
Infiintarea asociatiilor de proprietari are ca scop administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, mentinerea in stare buna a imobilului, respectarea drepturilor si asumarea obligatiilor de catre toti proprietarii condominiului.
La acest acord se anexeaza, in mod obligatoriu, un proces-verbal al adunarii de constituire ce va contine date personale referitoare la proprietarii asociatiei.
Potrivit prevederilor art. 17 alin. (3) din Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, acordul de asociere va cuprinde urmatoarele elemente:
- adresa si individualizarea proprietatii individuale, potrivit actului de proprietate;
- numele si prenumele tuturor proprietarilor asociati;
- descrierea proprietatii, cuprinzand: descrierea condominiului, structura condominiului, numarul de etaje, numarul de proprietati individuale structurate pe numar de camere, numarul de cladiri, numarul spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, suprafata terenului aferent condominiului, numarul cadastral sau topografic al imobilului si numarul de carte funciara, pentru imobilele inscrise in evidentele de cadastru si carte funciara;
- enumerarea si descrierea partilor aflate in proprietate comuna, precum si regulile de folosinta a partilor comune potrivit prezentei legi;
- cota-parte indiviza ce revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna;
- declaratiile pe propria raspundere ale proprietarilor privind informatiile referitoare la suprafetele utile si construite in situatia in care acestea difera de cele inscrise in actele de proprietate asupra locuintelor sau a spatiilor cu alta destinatie
Nota! Obligatiile administratorului de bloc sau condominiu sunt pe E-Juridic!
Acordul proprietarilor privind constituirea asociatiei de proprietari va trebui consemnat in procesul-verbal al adunarii generale de constituire, intocmit in doua exemplare originale si semnate de toti proprietarii care si-au dat consimtamantul.
Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) din Legea nr. 196/2018, cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al adunarii de constituire se depun si se inregistreaza la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla condominiul.
Extras din lucrarea Ghid GDPR pentru asociatiile de proprietari. Lista completa a masurilor pe care trebuie sa le ia orice presedinte al asociatiei de proprietari, conform GDPR
...click AICI pentru Formularul de comanda<<