Zilele libere pentru evenimentele familiale deosebite sunt reglementate de Codul Muncii. Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca si din contractele individuale de munca (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii).
Desi legislatia este suficient de clara, in campul muncii apar numeroase intrebari legate de acordarea si plata zilelor libere pentru evenimentele speciale, asa cum sunt cele de mai jos:
>> Conform Codului muncii si al ROI, salariatii au dreptul la 5 zile libere platite pt casatorie. In cat timp de la obtinerea certificatului de casatorie se acorda aceste zile libere?
>> Pentru aceste zile se suspenda contractul in Revisal?
>> Aceste zile se acorda doar pentru prima casatorie?
Raspunsul expertului PortalCodulMuncii.ro
Pe langa zilele de sarbatoare legala reglementate de art. 139 din Codul muncii, potrivit art. 143 din Codul muncii, prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Art. 152 din Codul muncii prevede:
Art. 152. – (1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Astfel, evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca si din contractele individuale de munca (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii).
Aceste zile libere pentru casatorie reglementate prin regulamentul intern sunt zile libere platite pentru care nu se suspenda CIM si nu afecteaza depturile salariale.
Prin urmare, tot in regulamentul intern vor fi detaliate conditiile in care se acorda aceste zile libere.
Daca in regulamentul intern este prevazut doar casatoria fiului/fiicei, apreciez ca doar pentru casatoria acestor rude ale salariatului se acorda zile libere nu si pentru casatoria rudelor sotului/sotiei.
Daca in regulamentul intern este prevazut doar prima casatorie, apreciez ca doar pentru prima casatorie se acorda zile libere nu si pentru urmatoarele.
Daca in regulamentul intern este prevazuta acordarea zilelor libere cu ocazia evenimentului, apreciez ca doar cu ocazia evenimentului (inainte si dupa eveniment) pot fi acordate zilele libere ci nu luna urmatoare sau peste un anumit timp.
Recomandam ca raspunsul la aceste intrebari sa il dea angajatorul, regulamentul intern fiind actul intern al angajatorului si eventual sa incheie un act aditional prin care sa detalieze conditiile acordarii acestor zile libere inclusiv persoanele pentru a carora casatorie se acorda.
In concluzie, beneficiaza de zile libere pentru evenimente familiale deosebite salariatii care au aceste drepturi negociate prin contractul de munca aplicabil sau regulamentul intern astfel cum acestea sunt reglementate.
Explicatii oferite in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.