Conform art. 31 alin. (5) din Codul muncii pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu.Angajatorul are obligatia sa inregistreze la ITM in a carui raza teritoriala isi are sediul, adeverinta care atesta perioada de stagiu.
Va rugam sa ne raspundeti care este procedura in care salariatul isi desfasoara activitatea intr-un alt judet decat sediul principal al angajatorului, judet unde exista inregistrat punctul de lucru? Carui ITM trebuie sa se adreseze pentru inregistrarea adeverintei?
Raspuns:
Potrivit art. 31 alin. (5) din Codul muncii , republicat, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu.
La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
Asadar, angajatorul dupa emiterea adeverintei va obtine viza de la inspectoratul teritorial de munca de in a carui raza teritoriala de competenta isi are sediul.
Daca pentru punctul de lucru angajatorul a delegat compententa incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca precum si competenta infiintarii registrului general de evidenta a salariatilor atunci adeverinta va putea fi vizata de ITM teritorial de la punctul de lucru. In caz contrar, adeverinta va fi vizata de ITM de la sediul social al unitatii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne ajutati, va rog, cu o informatie referitoare la efectuarea de ore suplimentare in timpul unei delegatii? De exemplu, un angajat calatoreste Duminica cu avionul. Orele petrecute in aeroport, orele de zbor: pot fi inregistrate ca fiind ore suplimentare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<