Conform art. 31 alin. (5) din Codul muncii pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu.Angajatorul are obligatia sa inregistreze la ITM in a carui raza teritoriala isi are sediul, adeverinta care atesta perioada de stagiu.
Va rugam sa ne raspundeti care este procedura in care salariatul isi desfasoara activitatea intr-un alt judet decat sediul principal al angajatorului, judet unde exista inregistrat punctul de lucru? Carui ITM trebuie sa se adreseze pentru inregistrarea adeverintei?
Raspuns:
Potrivit art. 31 alin. (5) din Codul muncii , republicat, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu.
La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
Asadar, angajatorul dupa emiterea adeverintei va obtine viza de la inspectoratul teritorial de munca de in a carui raza teritoriala de competenta isi are sediul.
Daca pentru punctul de lucru angajatorul a delegat compententa incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca precum si competenta infiintarii registrului general de evidenta a salariatilor atunci adeverinta va putea fi vizata de ITM teritorial de la punctul de lucru. In caz contrar, adeverinta va fi vizata de ITM de la sediul social al unitatii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<