Conform art. 31 alin. (5) din Codul muncii pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu.Angajatorul are obligatia sa inregistreze la ITM in a carui raza teritoriala isi are sediul, adeverinta care atesta perioada de stagiu.
Va rugam sa ne raspundeti care este procedura in care salariatul isi desfasoara activitatea intr-un alt judet decat sediul principal al angajatorului, judet unde exista inregistrat punctul de lucru? Carui ITM trebuie sa se adreseze pentru inregistrarea adeverintei?
Raspuns:
Potrivit art. 31 alin. (5) din Codul muncii , republicat, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu.
La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
Asadar, angajatorul dupa emiterea adeverintei va obtine viza de la inspectoratul teritorial de munca de in a carui raza teritoriala de competenta isi are sediul.
Daca pentru punctul de lucru angajatorul a delegat compententa incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca precum si competenta infiintarii registrului general de evidenta a salariatilor atunci adeverinta va putea fi vizata de ITM teritorial de la punctul de lucru. In caz contrar, adeverinta va fi vizata de ITM de la sediul social al unitatii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<