Mai exista notiunea de munca nenormata si unde este reglementata, se poate aplica la asistentul maternal profesionist?
Raspuns:
Cu privire la normarea muncii, precizam ca si in perioada anterioara, contractul individual de munca al asistentului maternal era incheiat pentru un program de lucru de 8 ore/zi, insa, pentu a compensa faptul ca, aceste persoane nu beneficiau de ore suplimentare, zile de sarbatoare legala, etc., prin contractul colectiv de munca la nivelul unitatilor de asistenta sociala a fost reglementat acordarea unui spor asa-numit pentru munca nenormata.
Facem precizarea ca in prezent, nu exista incheiat, in conditiile legii, un contract colectiv de munca la nivelul unitatilor de asistenta sociala in vigoare pentru anul 2013, si nici nu mai sunt aplicabile prevederile cuprinse in Contractul colectiv de munca la nivelul unitatilor de asistenta sociala pe perioada 2007-2009 care faceau referire la acordarea sporului pentru munca nenormata.
In concluzie, apreciem ca normarea muncii se va realiza in conformitate cu prevederile Codului muncii, contractul individual de munca al asistentului maternal fiind incheiat pentru un program de lucru de 8 ore/zi, tinand cont insa de caracterul special, specific protectiei drepturilor copilului, fara insa a fi incidente dispozitiile cu privire la acordarea orelor suplimentare sau a altor bonusuri salariale, altele decat cele stipulate la incheierea contractului individual de munca (potrivit prevederilor art. 1 din Codul muncii, ”prezentul cod se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii – acest caz este guvernat insa de prevederile Legii 272/2004 privind protectia drepturilor copilului, ale art. 20 din OUG 26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si HG 679/2003).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<