Mai exista notiunea de munca nenormata si unde este reglementata, se poate aplica la asistentul maternal profesionist?
Raspuns:
Cu privire la normarea muncii, precizam ca si in perioada anterioara, contractul individual de munca al asistentului maternal era incheiat pentru un program de lucru de 8 ore/zi, insa, pentu a compensa faptul ca, aceste persoane nu beneficiau de ore suplimentare, zile de sarbatoare legala, etc., prin contractul colectiv de munca la nivelul unitatilor de asistenta sociala a fost reglementat acordarea unui spor asa-numit pentru munca nenormata.
Facem precizarea ca in prezent, nu exista incheiat, in conditiile legii, un contract colectiv de munca la nivelul unitatilor de asistenta sociala in vigoare pentru anul 2013, si nici nu mai sunt aplicabile prevederile cuprinse in Contractul colectiv de munca la nivelul unitatilor de asistenta sociala pe perioada 2007-2009 care faceau referire la acordarea sporului pentru munca nenormata.
In concluzie, apreciem ca normarea muncii se va realiza in conformitate cu prevederile Codului muncii, contractul individual de munca al asistentului maternal fiind incheiat pentru un program de lucru de 8 ore/zi, tinand cont insa de caracterul special, specific protectiei drepturilor copilului, fara insa a fi incidente dispozitiile cu privire la acordarea orelor suplimentare sau a altor bonusuri salariale, altele decat cele stipulate la incheierea contractului individual de munca (potrivit prevederilor art. 1 din Codul muncii, ”prezentul cod se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii – acest caz este guvernat insa de prevederile Legii 272/2004 privind protectia drepturilor copilului, ale art. 20 din OUG 26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si HG 679/2003).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne ajutati, va rog, cu o informatie referitoare la efectuarea de ore suplimentare in timpul unei delegatii? De exemplu, un angajat calatoreste Duminica cu avionul. Orele petrecute in aeroport, orele de zbor: pot fi inregistrate ca fiind ore suplimentare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<