Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca este posibil ca in decembrie sa fie elaborat un raport pozitiv in cazul Romaniei referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare, dar si-a exprimat indoiala legata de faptul ca MCV ar putea fi ridicat in timpul mandatului actualei Comisii Europene.
"Nu, in mod sigur nu. Sub mandatul actualei Comisii, nu. Putem avea un raport pozitiv in decembrie. Categoric, da. Dar sa spunem ca se ridica MCV, nu. Nu cred, politic vorbesc acum. Nu cred ca actuala Comisie va lua o asemenea decizie", a spus primul ministru, intrebat fiind daca sunt sanse ca Romania sa scape de MCV.
Pe de alta parte, premierul a apreciat ca a existat o mare presiune si din Romania pentru mentinerea MCV ca un instrument in batalia interna.
"Pana la urma toate eforturile doamnei Macovei si ale grupului domniei sale au fost pentru un MCV care sa fie folosit in Romania in batalia interna, din tara", a spus primul ministru.
Victor Ponta a reamintit ca Romania sprijina initiativa Germaniei, Olandei, Danemarcei si Finlandei, care doresc infiintarea unui mecanism privind democratia, statul de drept si valorile fundamentale.
"Daca ai niste standarde europene cunoscute si aplicabile tuturor cred ca este mult mai usor, cand e buna credinta, sa nu gresesti. (...) Anul trecut ni s-a reprosat cvorumul de 50% la referendum. Nu exista un standard european (...) si atunci sigur ca ai o anumita frustrare "De ce ne ceri noua, ceea ce tu nu ai si ceea ce nu se aplica la nivel european?". Deci ideea de a avea un anumit tip de standard si un mecanism care sa nu fie doar pentru Romania sau Bulgaria, ci sa fie aplicabil tuturor de fapt arata ideea ca nu mai exista dublu standard", a spus el.
Pe de alta parte, primul ministru a apreciat ca abia urmatoarea Comisie Europeana ar putea implementa un astfel de mecanism, in contextul in care anul viitor au loc alegeri pentru presedintia CE. El a mai opinat ca MCV ar putea fi inclus in acest nou mecanism european
Sursa Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<