Inspectorii de munca au aplicat amenzi in valoare de 2.973.900 de lei si au depistat 288 de persoane care lucrau fara forme legale
Inspectorii de munca au aplicat amenzi in valoare de 2.973.900 de lei si au depistat 288 de persoane care lucrau fara forme legale
Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 11 – 15 martie 2013, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 2.973.900 de lei. Au fost depistate 288 persoane care lucrau fara forme legale.
In domeniul relatiilor de munca, s-au efectuat 2.352 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 2.228.400 de lei. Pentru munca la negru valoarea amenzilor a fost de 1.651.000 de lei.
Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare au fost inaintate 10 propuneri de cercetare penala cu privire la angajatorii care au incalcat legea. Pentru 30 de persoane fizice s-au aplicat sanctiuni contraventionale pentru ca au acceptat sa munceasca fara a avea incheiate contracte individuale de munca in forma scrisa.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 1.672 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 745.500 de lei. La 19 angajatori s-a dispus oprirea din functiune a echipamentelor de munca pentru ca exista pericol iminent de accidentare. S-a dispus o sistare de activitate la un angajator din judetul Teleorman.
Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 19 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca.
In urma controalelor, inspectorii de munca au dispus in domeniul relatiilor de munca 5.535 de masuri iar in domeniul securitatii si sanatatii in munca 2.457. Inspectia Muncii va urmari, prin inspectoratele teritoriale de munca indeplinirea in termen a masurilor dispuse de inspectori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<