Persoanele care vor sa adopte un copil din centrele de plasament ar putea beneficia de noi avantaje fiscale si de munca, daca initiativa legislativa initiata de PSD va deveni lege.
"(...) din ce in ce mai multe femei intampina dificultati in a mai ramane insarcinate si a deveni mame, traind o viata in care isi doresc cu ardoare un copil si apelanda la solutia mai mult decat demna de tot respectul si admiratia de a adopta un copil. (...) Conform ultimelor date colectate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie din cadrul MMJS, la nivelul sfarsitului anului 2016, in sistemul de protectie speciala a copilului se aflau 57.279 de copii. Tot ANPDCA trasmite ca in doar un an, aproape 10.000 de copii au fost abandonatide catre parinti, intrand in sistemul de protectie sociala", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Initiatorii continua si arata ca "fiecare zi de institutionalizare presupune niste costuri care ar fi armonizate sau scazute complet odata cu adoptia" unui copil din sistem.
Proiectul PSD de modificare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei are legatura doar cu articolul 50. Prin modificarea acestuia se introduce un concediu de acomodare de un an, o indemnizatie lunara mai mare ca cea din prezent si bani mai multi pentru familiile monoparentale adoptatoare.
"Art. 50 - (1) Oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, activitati independente sau activitati agricole, denumit in continuare persoane indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an care include si perioada incredintri copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara, raportata la indicatul social de referinta, in cuantum de 3,4 ISR. (n.r. ISR = 500 lei, adica 1700 de lei)
(2) In cazul familiei monoparentale, adoptatorul care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal, din activitati salariale si asimilate acestor sau, dupa caz, activitati independente sau activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu dara de maxim 6 luni precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anteriori datei adoptiei copilului. Cuantumul minim lunar al acesteia nu poate fi mai mic de 1.700 de lei si nici mai mare de 8.500 de lei.
Sustinatori ai acestui proiect de lege sunt: Arcan Emilia - senator PSD; Badulescu Dorin-Valeriu - senator Independent; Botnariu Emanuel-Gabriel - senator Independent; Breaz Valer-Daniel - senator PSD; Chisalita Ioan-Narcis - senator PSD; Cristina Ioan - senator PNL; Derzsi Ákos - senator UDMR; Diaconescu Renica - senator PSD; Lupu Victorel - senator PSD; Marin Gheorghe - senator PSD; Matei Constantin-Bogdan - senator PSD; Ortan Ovidiu-Florin - senator PSD; Panescu Doru-Adrian - senator PSD; Savin Emanoil - senator PSD; Sbirnea Liliana - senator PSD; Stocheci Cristina-Mariana - senator PSD; Toma Vasilica - senator PSD; Trufin Lucian - senator PSD.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii
Atentie! Proiectul de lege nu se afla in vigoare. Acesta de-abia a fost inregistrat la Senat (B291/2019) pentru dezbatere, dar a fost aprobata procedura de urgenta.
Va reamintim ca la mijlocul anului trecut Ministerul Muncii a incercat sa simplifice procedura de adoptie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE