Unele companii isi doresc ca angajatii lor sa munceasca cat mai mult, cat mai bine si, daca este posibil, pe cat mai putini bani. Asa se poate ajunge la situatii contrare bunului simt, in care salariatii presteaza munca suplimentara fara sa fie remunerati pentru acest lucru.
Important de subliniat aici este ca orele suplimentare la locul de munca se presteaza DOAR la solicitarea in scris a angajatorului, NU din initiativa salariatului. Prin urmare, orele suplimentare trebuie compensate cu timp liber sau spor la salariu, conform legii.
Chiar daca unii angajatori sunt tentati sa adauge in contractul individual de munca clauze pentru neplata orelor suplimentare
pe motiv ca ar fi realizate "din initiativa angajatului", acestia trebuie sa stie ca practica nu este conforma prevederilor din Codul Muncii si incalca regimul reglementat, aplicabil orelor suplimentare.
Aspectele privind timpul de munca sunt reglementate in Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare la art. 111 si urmatoarele. Codul Muncii contine, referitor la orele suplimentare de munca, prevederi exprese si obligatorii pentru toti angajatorii si salariatii.
Citeste si:
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
Plata orelor suplimentare: timp liber platit sau spor la salariu?
Regula aplicabila tuturor orelor suplimentare este aceea conform careia Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia – art. 122 alin. (1) din Codul muncii.
La art. 123 se prevede:
”(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza”.
Prin urmare, prin contractul individual de munca nu puteti stabili un alt regim decat cel reglementat expres de Codul muncii.
Orele suplimentare nu se presteaza decat la solicitarea in scris a angajatorului fata de care salariatul isi exprima acordul (art. 120 – 121 Codul muncii), ele NU se pot presta din initiatiava salariatului.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.