Cum se procedeaza in situatia in care angajatii refuza sa semneze procesul verbal de instruire cu privire la introducerea unei instructiuni de lucru privind controlul la intrarea si iesirea din societate?
Ce masuri se pot lua fata de acesti salariati? Angajatorul in cauza mentioneaza ca in regulamentul de ordine interioara sunt cuprinse referiri la instructiunea de lucru in cauza si exista instruiri ale salariatilor despre prevederile ROI.
Raspunsul expertilor PortalCodulMuncii.ro:
Asa cum arata prevederile din Codul muncii, republicat, angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii, precum si sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.
Mai mult, angajatorul are obligatia sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca.
Nu uitam faptul ca regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz si cuprinde, printre alte elemente obligatorii prevazute de lege, drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor, precum si reguli concrete privind disciplina muncii in unitate.
Atentie! Prevederile regulamentului intern se aduc la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora, modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern. Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.
Tinand cont de aceste prevederi, in masura in care acest tip de reglementari sunt deja cuprinse in Regulamentul intern, adus la cunostinta salariatilor, salariatii sunt obligati sa o respecte, in masura in care aceasta este data, cu respectarea prevederilor legale.
In concluzie, Regulamentul intern este instrumentul de lucru al angajatorului, sindicatele sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot avea numai rol consultativ.
Poate fi modificat unilateral de catre angajator, prin decizie, cu obligatia de informare a salariatilor. Orice salariat care considera ca prin Regulamentul intern angajatorul i-a incalcat un drept al sau poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.
Daca salariatul refuza sa i se comunice regulamentul, vor fi folosite alte mijloace de comunicare care sa asigure transmiterea si confirmarea primirii acestuia. In caz contrar, prevederile regulamentului nu vor putea fi invocate impotriva salariatului cu privire la care nu se poate face dovada comunicarii.
Raspuns oferit de expertii PortalCodulMUncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<