Creantele existente in fisa sintetica de la ANAF se pot compensa cu o amenda de plata din fisa sintetica?
Raspuns: Ca si regula generala, legiuitorul a stabilit posibilitatea compensarii unor creante fiscale cu datorii fiscale in cadrul aceluiasi tip de buget, conform art. 116 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, situatie ce s-ar putea aplica si in cazul amenzilor, deoarece acestea sunt venit la bugetul de stat.
Din pacate, aceleasi prevederi normativ stabilesc ca prin ordin ANAF sa fie aprobata procedura efectiva de distribuire a sumelor platite in fisa pe contribuabil.
Astfel, la data prezentului raspuns, actul normativ ce reglementeaza distribuirile si eventualele compensari ale sumelor achitate in plus este OpANAF 138/2012, ce stabileste urmatoarea procedura aplicabila efectiv: „sumele platite pentru bugetul de stat in contul unic, precum si sumele distribuite pe bugete potrivit pct. 4 se distribuie apoi in cadrul fiecarui buget sau fond, de catre organul fiscal competent, in ordinea din Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:
a) impozitele si contributiile cu retinere la sursa;
b) celelalte obligatii fiscale principale;
c) obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b).”
Practic, procedura nu prevede in mod expres compensarea unor sume achitate in avans in fisa pe contribuabil cu amenzi.
Prin urmare, in opinia noastra, consideram ca nu se poate realiza efectiv compensarea sumei achitate cu amenda, iar o eventuala compensare tine de interpretarea textului normativ de catre autoritatea fiscala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<