Creantele existente in fisa sintetica de la ANAF se pot compensa cu o amenda de plata din fisa sintetica?
Raspuns: Ca si regula generala, legiuitorul a stabilit posibilitatea compensarii unor creante fiscale cu datorii fiscale in cadrul aceluiasi tip de buget, conform art. 116 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, situatie ce s-ar putea aplica si in cazul amenzilor, deoarece acestea sunt venit la bugetul de stat.
Din pacate, aceleasi prevederi normativ stabilesc ca prin ordin ANAF sa fie aprobata procedura efectiva de distribuire a sumelor platite in fisa pe contribuabil.
Astfel, la data prezentului raspuns, actul normativ ce reglementeaza distribuirile si eventualele compensari ale sumelor achitate in plus este OpANAF 138/2012, ce stabileste urmatoarea procedura aplicabila efectiv: „sumele platite pentru bugetul de stat in contul unic, precum si sumele distribuite pe bugete potrivit pct. 4 se distribuie apoi in cadrul fiecarui buget sau fond, de catre organul fiscal competent, in ordinea din Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:
a) impozitele si contributiile cu retinere la sursa;
b) celelalte obligatii fiscale principale;
c) obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b).”
Practic, procedura nu prevede in mod expres compensarea unor sume achitate in avans in fisa pe contribuabil cu amenzi.
Prin urmare, in opinia noastra, consideram ca nu se poate realiza efectiv compensarea sumei achitate cu amenda, iar o eventuala compensare tine de interpretarea textului normativ de catre autoritatea fiscala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<