Creantele existente in fisa sintetica de la ANAF se pot compensa cu o amenda de plata din fisa sintetica?
Raspuns: Ca si regula generala, legiuitorul a stabilit posibilitatea compensarii unor creante fiscale cu datorii fiscale in cadrul aceluiasi tip de buget, conform art. 116 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, situatie ce s-ar putea aplica si in cazul amenzilor, deoarece acestea sunt venit la bugetul de stat.
Din pacate, aceleasi prevederi normativ stabilesc ca prin ordin ANAF sa fie aprobata procedura efectiva de distribuire a sumelor platite in fisa pe contribuabil.
Astfel, la data prezentului raspuns, actul normativ ce reglementeaza distribuirile si eventualele compensari ale sumelor achitate in plus este OpANAF 138/2012, ce stabileste urmatoarea procedura aplicabila efectiv: „sumele platite pentru bugetul de stat in contul unic, precum si sumele distribuite pe bugete potrivit pct. 4 se distribuie apoi in cadrul fiecarui buget sau fond, de catre organul fiscal competent, in ordinea din Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:
a) impozitele si contributiile cu retinere la sursa;
b) celelalte obligatii fiscale principale;
c) obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b).”
Practic, procedura nu prevede in mod expres compensarea unor sume achitate in avans in fisa pe contribuabil cu amenzi.
Prin urmare, in opinia noastra, consideram ca nu se poate realiza efectiv compensarea sumei achitate cu amenda, iar o eventuala compensare tine de interpretarea textului normativ de catre autoritatea fiscala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<