Iata o situatie aparte, referitoare la reducerea salariului ca o consecinta a unei abateri disciplinare a angajatului. Angajatorii considera necesar sa ii taie din salariu, insa nu sunt siguri daca risca sau nu un litigiu de munca. De ce?
Angajatorii doresc sa stie daca este legal sa taie un sfert din salariul angajatului pe o perioada de 6 luni. Este legal?
Raspunsul expertilor este unul deosebit de clar. Trebuie doar sa privim catre Codul Muncii.
Reducerea salariului, atunci cand este aleasa ca metoda de sanctionare disciplinara a angajatului, va fi in cuantum de 5-10% din salariu!
Cu alte cuvinte, oricat de mult ar fi gresit salariatului, nu poti depasi acest cuantum. Limita sa este clar reglementata in lege si pe deasupra si perioada maxima pe care o poti dispune.
Iata si pasajul din Codul Muncii unde vom gasi solutia.
Art. 248. (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
In consecinta, raspunsul este DA, este un motiv clar de litigiu, pe care angajatul il castiga fara niciun efort. Nu aveti voie sa ii reduceti salariul decat atunci cand respectati prevederile Codului Muncii, asa cum a fost republicat.
Sursa: LegislatiaMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu o clarificare privind majorarea salariului minim cu 200 ron cf OUG 67/2022. Daca avem angajati care de pilda au salariul de 2650 si operam majorarea la 2750 scutirile de taxe se vor aplica? Daca da pentru ce suma 100 sau 200 ron? De asemenea, in cazul in care avem angajati care acum sunt la nivelul de 2750 ron, pot beneficia de la 1 iunie de aceasta facilitate fiscala sau este valabil doar pentru noi angajati incadrati cu acest nivel si pentru cei care sunt adusi prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne-ar fi de mare ajutor daca ne veti putea transmite punctul dumneavoastra de vedere in legatura cu aplicarea Legii nr. 72/2022 la unele situatii aparute in practica, respectiv: Daca se mentioneaza in CIM aria geografica/localitatea, in principal, precum si in orice alt loc de munca in functie de necesitatile angajatorului, in subsidiar, in acest caz, pentru perioada in care salariatul se deplaseaza in alta localitate, primeste indemnizatie de mobilitate, proportional, cu aplicarea scutirii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna mai angajatorul a oferit angajatilor sai abonamente medicale la o clinica privata. Trebuie inregistrate in stat aceste abonamente ? De asemenea angajatii au posibilitatea de a abona si membri de familie, costurlie fiind suportate de catre ei. Putem face aceste retineri angajatilor care doresc sa-si aboneze membri de familie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<