Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul judecator Horatius Dumbrava, a primit, la sediul Consiliului, o delegatie a Organizatiei Natiunilor Unite condusa de doamna Gabriela Knaul de Albuquerque e Silva, Raportor special al ONU pentru independenta judecatorilor si magistratilor. Din delegatie a facut parte doamna Mireya Pena Guzman, Human Rights Officer.
Din partea Consiliului Superior al Magistraturii, la primire au participat domnul judecator Cristi Danilet, membru al CSM, doamna procuror Oana Andrea Schmidt-Haineala, membru al CSM, coordonator al Comisiei nr. 5 „Relatia cu Uniunea Europeana si organismele internationale,” si domnul procuror Dragos Nicolae Dumitru, directorul Institutului National al Magistraturii.
Salutand vizita in tara noastra a delegatiei ONU, domnul judecator Horatius Dumbrava a prezentat modul de organizare si structura functionala a Consiliului Superior al Magistraturii, precum si a intregului sistem judiciar romanesc, procedurile transparente, democratice de alegere a membrilor Consiliului de catre corpul magistratilor, precum si aspecte normative, inclusiv constitutionale care, prin proceduri legislative, vor facilita cresterea eficientei si optimizarea activitatii Consiliului.
Discutiile dintre cele doua delegatii au vizat o larga paleta problematica, de la necesitatea ca prezenta reprezentantilor societatii civile in Consiliu sa dobandeasca un rol esential in dezvoltarea si aprofundarea relatiilor cu acest segment al statului de drept, modul de colaborare a puterii judecatoresti, a sistemului judiciar in general, cu cea legislativa si cea executiva si pana la aspectele practice privind garantarea independentei Justitiei, fiind abordate si subiectele procedurilor disciplinare, mecanismelor de control judiciar si responsabilizarea corpului magistratilor.
Un alt capitol important in dezbaterea participantilor l-a constituit intrarea in vigoare a noilor coduri, proces ce reprezinta o reala provocare atat pentru factorii juridici si politici angrenati, cat si pentru societatea romaneasca in ansamblul ei. Au fost evocate problemele resurselor umane si materiale care sunt vital necesare pentru reusita acestui demers.
Inaltii oaspeti au fost informati cu privire la cursurile de drepturile omului si pregatirea auditorilor de justitie in domeniul nediscriminarii in cadrul Institutului National al Magistraturii.
Delegatia ONU a salutat initiativele CSM in domeniul consolidarii integritatii membrilor Consiliului si a magistratilor.
In incheierea intrevederii, cele doua delegatii si-au manifestat deschiderea pentru astfel de intalniri care au ca rezultate mai buna intelegere reciproca, intarirea colaborarii dintre CSM si organismele internationale.