Instantele de judecata sunt aglomerate in toata tara, insa la Bucuresti s-a atins recordul celui mai lung termen acordat pana acum! La Sectia Comerciala, instanta a fost investita cu dosarul, iar sistemul informatic a distribuit cauza cu un prim termen de judecata dupa 580 de zile!
La sectia a VI-a Comerciala de la Tribunalului Bucuresti s-a inregistrat recordul absolut in materia primului termen de judecata acordat vreodata de o instanta de judecata in Romania! Dupa ce a fost inregistrat dosarul, calculatorul a distribuit cauza unui complet de judecata peste 580 de
zile lucratoare, ceea ce inseamna ca primul termen in aceasta cauza a fost stabilit la aproape doi ani de la sesizarea instantei.
Numarul imens de dosare, acumulate in materie comerciala, impovareaza instantele, chiar daca nu toate cauzele au un grad sporit de complexitate. Astfel, judecatorii ne-au semnalat faptul ca au de solutionat actiuni privind radierea sau dizolvarea societatilor comerciale, in conditiile in care alte cauze complexe asteapta sa fie solutionate.
Presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Dan Lupascu, ne-a declarat ca dosarele privind dizolvarea societatilor comerciale nu trebuie sa mai stea in competenta tribunalelor. „Semnalez necesitatea degrevarii acestor instante, pentru a da posibilitatea judecatorilor sa munceasca fara sa fie aglomerati. Printr-o modificare legislativa, dosarele ar putea ajunge la Registrul Comertului, iar cauzele sa fie solutionate de un functionar, nu de un magistrat”, a spus presedintele Curtii de Apel Bucuresti.
Pe de alta parte, presedintele CSM, Horatiu Dumbrava, a atras atentia, in data de 29 martie 2010, la dezbaterea „Intarzierile procesuale - posibile solutii legislative sau administrativ”, organizata la Predeal, ca Legea micii reforme, dar si contextul socio-economic, au determinat aglomerarea instantelor. Mica reforma a luat din competenta tribunalelor cauze, transferandu-le in competenta curtilor de apel ceea ce a dus pe de o parte la degrevarea tribunalelor, dar pe de alta la impingerea termenelor de judecata de la cateva luni, pana la aproape doi ani. Iar criza economica a determinat mii de justitiabili sa se adreseze instantelor in cauze privind conflicte de munca, litigii cu privire la pensii, insolventa, astfel incat toate instantele de judecata se afla sub asediul dosarelor.
Sursa: Puterea
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<