Costel Alexe, fostul ministru al Mediului si actual presedinte al CJ Iasi, a fost pus sub acuzare pentru luare de mita si delapidare. Acesta a fost plasat sub control judiciar si nu poate parasi tara.
Conform DNA, la data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, in calitate de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor ar fi pretins, in mod direct, de la o persoana din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat in cauza, mai multe produse din tabla (tabla cutata, teava patrata, teava rectangulara si rulouri de tabla) in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, catre fabrica respectiva, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta fabrica pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme (halda de zgura). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neinchise pentru care statul roman a fost condamnat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in anul 2018, pentru neindeplinirea obligatiei asumate ca stat membru al UE de a le inchide cat mai repede. Ca urmare, Romania trebuie sa raporteze periodic situatia depozitelor mentionate in cuprinsul hotararii CJUE.
Foloasele respective, in cantitate de 22 tone, ar fi fost primite in zilele de 23 aprilie 2020 si 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o ruda a ministrului.
Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mita de fostul ministru este de 99.956 lei si consta in contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei si a transportului.
Produsele din tabla ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispozitia persoanei din conducerea fabricii, inculpat in cauza, iar remiterea lor ar fi fost disimulata sub forma unor contracte de sponsorizare fictiva.
Celor doi inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
DNA face precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de
Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.