Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incetarea CIM: Plata drepturilor salariale
Angajatorul are stabilite ca si date de acordare a salariilor, sub forma de avans si lichidare pe data de 30 ale lunii in curs si respectiv 15, luna urmatoare. In cazul in care un salariat doreste incetarea contractului de munca prin acordul partilor in cursul lunii, suntem obligati ca drepturile salariale ramase neachitate sa le efectuam la data cand ii inceteaza CM sau le putem stinge la data stabilita, respectiv 15 ale lunii urmatoare, indiferent de data incetarii CM.
Raspuns: Nu exista o dispozitie legala care sa oblige angajatorul sa plateasca salariatului drepturile salariale la data incetarii contractului, astfel incat, daca o astfel de obligatie nu a fost asumata prin CIM sau CCM plata drepturilor salariale cuvenite se va efectua la data prevazuta in contractul individual de munca.
Unul dintre elementele contractului individual de munca il reprezinta, astfel cum prevede art. 17 alin. (3) lit. k) coroborat cu alin. (4), din Codul muncii , periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
Mai mult, conform modelului cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca acest contract trebuie sa cuprinda obligatoriu si -Data/datele la care se plateste salariul.
Intrebare: Avem doua fabrici la 10 km distanta, in localitati diferite, o fabrica e la sediul societatii si o fabrica e la punctul de lucru. Compania are cateva departamente comune pentru ambele fabrici, cu angajati care au un birou fix dar se deplaseaza uneori chiar si zilnic la ambele fabrici. Este obligatoriu ca acesti angajati sa aiba clauza de mobilitate in CIM? Daca au clauza de mobilitate atunci e obligatoriu sa acordam indemnizatie de mobilitate si daca da, cum se calculeaza? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In prezent, in cadrul societatii noastre, avem in derulare un contract de invatamant dual pentru anul scolar 2024-2025 cu elevi ai unei scoli destinate celor cu nevoi speciale, acestia avand deficiente de auz si de vorbire. Doi dintre acesti elevi, aflati in anul terminal si avand peste 18 ani, doresc sa se angajeze cu un program part-time de 4 ore/zi in cadrul societatii noastre, inainte de finalizarea studiilor. Dorim sa aflam daca incheierea unui contract individual de munca cu timp partial... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Avem un angajat, incadrat pe functie de executie, ulterior, prin act aditional, investit in functie de conducere, care si-a inaintat demisia. In CIM incheiat si inregistrat in 2022 are trecut perioada de preaviz in cazul demisiei este de 20 zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003, republicata, sau contractului colectiv de munca aplicabila, insa in Regulamentul intern din 2020 este specificat: In cazul incetarii contractului individual de munca ca urmare a vointei unilaterale a salariatului,... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Data aparitiei: 07 Septembrie 2012
Votati articolul "Incetarea CIM: Plata drepturilor salariale": Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi