Perioada fiscala reglementata prin art. 1561 din Codul fiscal se refera la termenul de raportare a operatiunilor economice din sfera de aplicare a TVA.
O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate avea una din urmatoarele perioade fiscale pentru declararea operatiunilor economice realizate:
* luna: numai daca, in cursul anului precedent, a realizat o cifra de afaceri din ope ratiuni taxabile si scutite cu drept de deducere peste echivalentul a 100.000 de euro;
* trimestrul: numai daca, in cursul anului precedent, a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si scutite cu drept de deducere sub 100.000 de euro;
* semestrul: daca efectueaza operatiuni impozabile in cel mult trei luni calendaristice dintr-un semestru calendaristic;
* anul: daca efectueaza operatiuni impozabile in cel mult sase luni calendaristice dintr-un an calendaristic.
Semestrul sau anul calendaristic pot fi utilizate ca perioade fiscale numai in baza aprobarii primite din partea organului fiscal competent ca urmare a solutionarii cererii depuse in acest sens. Cererea se transmite autoritatii fiscale competente pana la data de 25 februarie a anului in care se exercita optiunea si este valabila pe durata pastrarii conditiilor pentru care a fost acordata.
Luna calendaristica
Este reglementata prin articolul 1561 din Codul fiscal drept regula generala pentru stabilirea perioadei fiscale in cadrul unui an calendaristic. Trimestrul calendaristic
Este derogarea de la regula generala pentru persoana impozabila care, in cursul anului calendaristic precedent, a realizat o cifra de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza prin utilizarea cursului de schimb comunicat de B.N.R. valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent. Acest plafon se utilizeaza drept criteriu privind stabilirea perioadei fiscale inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, in regim normal, in cursul unui an calendaristic.
De aceasta exceptie nu poate beneficia o persoana impozabila care a efectuat in cursul anului precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
In situatia in care o persoana impozabila infiintata intr-un an anterior este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal in cursul unui an calendaristic datorita depasirii cifrei de afaceri de 65.000 euro, ea are obligatia sa declare la momentul inregistrarii cifra de afaceri estimata a se realiza in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.
Daca cifra de afaceri astfel estimata nu depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic in curs, persoana impozabila este obligata sa depuna deconturi trimestriale de TVA pana la sfarsitul anului in care are loc inregistrarea.
Recalcularea se efectueaza in baza cursului de schimb valutar comunicat de catre B.N.R., valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<