Perioada fiscala reglementata prin art. 1561 din Codul fiscal se refera la termenul de raportare a operatiunilor economice din sfera de aplicare a TVA.
O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate avea una din urmatoarele perioade fiscale pentru declararea operatiunilor economice realizate:
* luna: numai daca, in cursul anului precedent, a realizat o cifra de afaceri din ope ratiuni taxabile si scutite cu drept de deducere peste echivalentul a 100.000 de euro;
* trimestrul: numai daca, in cursul anului precedent, a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si scutite cu drept de deducere sub 100.000 de euro;
* semestrul: daca efectueaza operatiuni impozabile in cel mult trei luni calendaristice dintr-un semestru calendaristic;
* anul: daca efectueaza operatiuni impozabile in cel mult sase luni calendaristice dintr-un an calendaristic.
Semestrul sau anul calendaristic pot fi utilizate ca perioade fiscale numai in baza aprobarii primite din partea organului fiscal competent ca urmare a solutionarii cererii depuse in acest sens. Cererea se transmite autoritatii fiscale competente pana la data de 25 februarie a anului in care se exercita optiunea si este valabila pe durata pastrarii conditiilor pentru care a fost acordata.
Luna calendaristica
Este reglementata prin articolul 1561 din Codul fiscal drept regula generala pentru stabilirea perioadei fiscale in cadrul unui an calendaristic. Trimestrul calendaristic
Este derogarea de la regula generala pentru persoana impozabila care, in cursul anului calendaristic precedent, a realizat o cifra de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza prin utilizarea cursului de schimb comunicat de B.N.R. valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent. Acest plafon se utilizeaza drept criteriu privind stabilirea perioadei fiscale inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, in regim normal, in cursul unui an calendaristic.
De aceasta exceptie nu poate beneficia o persoana impozabila care a efectuat in cursul anului precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
In situatia in care o persoana impozabila infiintata intr-un an anterior este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal in cursul unui an calendaristic datorita depasirii cifrei de afaceri de 65.000 euro, ea are obligatia sa declare la momentul inregistrarii cifra de afaceri estimata a se realiza in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.
Daca cifra de afaceri astfel estimata nu depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic in curs, persoana impozabila este obligata sa depuna deconturi trimestriale de TVA pana la sfarsitul anului in care are loc inregistrarea.
Recalcularea se efectueaza in baza cursului de schimb valutar comunicat de catre B.N.R., valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<