Conform art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii, republicat, durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana constituie element cu privire la care angajatorul are obligatia sa informeze persoana selectata in vederea angajarii. Totodata, elementele din informare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
Alin. (5) din acelasi articol prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de
zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Astfel observam ca si modificarea duratei muncii se poate realiza in baza actului aditional incheiat de partile raportului de munca.
Codul muncii nu stabileste motivele pe care le au partile in vedere pentru modificarea diferitelor elemente ale CIM, deci nici in privinta modificarii elementului durata muncii.
Mentionam, de asemenea, ca legiuitorul roman nu opereaza cu conceptul actului aditional pe durata determinta, asa inca apreciem ca partile nu pot incheia un asemenea act aditional privind modificarea duratei de munca pe o durata determinata. Astfel modificarea elementului durata muncii se va putea face prin acordul partilor prin act aditional, iar o noua modificare a duratei muncii se va putea face prin act aditional prin acordul partilor din nou exprimat.
Astfel, in lipsa acordului salariatului nu se va putea reveni la durata de munca anterioara.
In concluzie, nu exista o prevedere legala expresa care sa interzica modificarile succesive ale elementului durata muncii din contractele individuale de munca ale salariatilor. Apreciem insa ca cea mai buna modalitate de acoperire a situatiei in care la nivelul angajatorului activitatea este in crestere varianta incheierii contractelor individuale de munca pe durata determinata, care are o reglementare legala expresa si speciala pentru cazul particular de crestere a activitatii angajatorului. Astfel, potrivit art. 83 lit. b) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata in cazul cresterii si/sau modificarea temporare a structurii activitatii angajatorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<