
Parlamentarii sunt pe punctul de a adopta noi modificari pentru varsta de pensionari si grupele de munca. Iata cine castiga si cine pierde, conform proiectului de lege ce urmeaza a ajunge in curand pe masa sefului statului pentru promulgare.
Iata noutatile!
Locurile de munca in conditii speciale vor fi si cele din sectorul constructii nave, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in urmatoarele activitati specifice: control nedistructiv cu radiatii ionizante, izolare cu vata minerala, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudura, montare/ demontare schele, lacatuserie montaj, tubulatura montaj, polizare montaj, mecanica montaj, electrica montaj. Locurile de munca respective au fost incadrate in grupa I de munca, avand in vedere riscurile la care se expun angajatii din santierele navale, care sunt unele semnificative in comparatie cu alte sectoare economice. De asemenea, s-a tinut cont de riscul de alunecare si cadere, riscul de explozii sau scurt circuite care pot genera arsuri constituie riscuri zilnice, considerate a fi comune pe santierele navale, insa nu si cele mai grave, de riscul aparitiei bolilor articulare pe fondul desfasurarii activitatii in spatii extrem de inguste in anumite cazuri, azbestoza si mezoteliomul (cancer al pleurei), care reprezinta unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confrunta salariatii din santierele navale, in conditiile inhalarii de azbest sau de alte diferite gaze utilizate in constructia sau reparatia de nave, mai ales in cazul operatiunilor care presupun sudura sau lucrul in spatii inguste si inchise specifice unor activitati precum polizare, sablare sau vopsitorie.
Totodata, va fi asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin.(1) lit.h), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001 in care personalul din sectorul constructii nave a desfasurat activitati la locuri de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupa I de munca.
In continuare, se modifica art. 56 alin. (1) prin introducerea unei noi litere, lit. d), dupa lit. c) din Legea nr. 263/2010 astfel:
- "d) 25 de ani in locurile de munca prevazute la art.30 alin.(1) lit.h) pentru care reducerea varstei standard de pensionare este de 13 ani."
Practic, vor fi exceptate de la deschiderea dreptului la pensie de limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare persoanele care indeplinesc noile conditii si vor beneficia de prevederea mai favorabila.
Simultan, se reduce varsta de pensionare cu 3 ani pentru femeile si cu 2 ani pentru barbati prevazuti la noua litera d) a alin. (1) din art. 56.
Finalmente, stagiul complet de cotizare pentru cei care lucreaza in sectorul constructii nave va fi de 25 de ani.
Pentru ca modificarile sa intre in vigoare mai este nevoie doar de votul deputatilor, intrucat Senatul a adoptat deja proiectul. Nu se impune retrimiterea la camera sesizata initial, intrucat modificarile nu sunt majore.
Proiectul de act se afla deja pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, asadar ar trebui adoptat in scurt timp.
Mai ramane ca presedintele sa-si dea acordul si sa apara in Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<