Prin HG nr. 138/1995 s-a aprobat Clasificarea Ocupatiilor din Romania.
Conform art. 15 al Legii somajului nr. 76/2002, cu modificari nenumarate, utilizarea Clasificarii Ocupatiilor din Romania este obligatorie la completarea documentelor oficiale.
Nerespectarea se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 2500 lei, potrivit art. 113-114 din aceeasi Lege. De aceea, in contractul individual de munca nu mentionati doar „Gestionar”, ci „Lucrator gestionar – cod COR 413111”.
Aceasta era situatia – clara - pana spre sfarsitul lui decembrie 2010. Prin HG 1352/2010 (M. Of. nr. 894 din 30 decembrie 2010) s-a aprobat structura Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.
Aceasta hotarare spune, printre altele:
a) Clasificarea ocupatiilor din Romania constituie cadrul unitar de interes general, a carei utilizare este obligatorie pentru ordonarea informatiilor referitoare la ocupatii.
b) Clasificarea ocupatiilor din Romania se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala si este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, la completarea documentelor oficiale ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei.
c) Actualizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania la nivel de ocupatie se aproba prin Ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ca sa “traducem”: in acest moment avem Clasificarea (COR) vechi, cu coduri de 6 cifre, conform HG 138/1995. E in vigoare, dar nu mai e actuala, deoarece asteptam COR nou, care in acest moment este incomplet, de 4 cifre (referindu-se numai la grupe de ocupatii, nu si la ocupatiile in sine).
Angajatorul care vrea sa respecte legea… nu are ce sa respecte.
De aceea, deocamdata „mergem” pe COR actual (“vechi”, neactualizat), iar daca acesta se schimba din temelii… inca nu se stie daca vor trebui actualizate toate contractele de munca, deja incheiate, daca va exista un termen etc.
Asteptam reglementari mai clare (bineinteles, cu solutii clare)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<