Compania Orange scapa temporar de o amenda de 13,45 milioane de euro, dupa ce Inalta Curte a suspendat definitiv aplicarea unei Decizii din 2018 a Consiliului Concurentei.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost publicata la finalul lunii februarie. Instanta arata astfel ca Decizia nr. 72/2018 a Consiliului Concurentei a fost suspendata definitiv. Aceasta nu va mai putea fi aplicata.
Prin actul mentionat, Consiliul Concurentei a constatat ca Orange a incalcat art. 6, alin. (1) din Legea concurentei si a art. 102 din TFUE. Institutia a decis ca firma va trebui sa achite o sanctiune de 64.915.183,19 lei, adica 13,45 milioane de euro.
Iata ce prevede Legea concurentei la art. 6, alin. (1):
"Art. 6
(1) Este interzisa folosirea in mod abuziv de catre una sau mai multe intreprinderi a unei pozitii dominante detinute pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia. Aceste practici abuzive pot consta in special in:
a) impunerea, direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare sau a altor conditii de tranzactionare inechitabile;
b) limitarea productiei, comercializarii sau dezvoltarii tehnice in dezavantajul consumatorilor;
c) aplicarea in raporturile cu partenerii comerciali a unor conditii inegale la prestatii echivalente, creand astfel acestora un dezavantaj concurential;
d) conditionarea incheierii contractelor de acceptarea de catre parteneri a unor prestatii suplimentare care, prin natura lor sau in conformitate cu uzantele comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte."
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Iata ce prevede art. 102 din TFUE:
"Articolul 102
Este incompatibila cu piata interna si interzisa, in masura in care poate afecta comertul dintre statele membre, folosirea in mod abuziv de catre una sau mai multe intreprinderi a unei pozitii dominante detinute pe piata interna sau pe o parte semnificativa a acesteia.
Aceste practici abuzive pot consta in special in:
(a) impunerea, direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare sau a altor conditii de tranzactionare inechitabile;
(b) limiteaza productia, comercializarea sau dezvoltarea tehnica in dezavantajul consumatorilor;
(c) aplicarea in raporturile cu partenerii comerciali a unor conditii inegale la prestatii echivalente, creand astfel acestora un dezavantaj concurential;
(d) conditionarea incheierii contractelor de acceptarea de catre parteneri a unor prestatii suplimentare care, prin natura lor sau in conformitate cu uzantele comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte."
Retinem, insa, ca suspendarea definitiva a aplicarii sanctiunii nu inseamna ca aceasta nu este legala. Instanta arata prin aceasta sentinta ca exista cateva indoieli cu privire la decizia luata de Consiliul Concurentei, insa va trebuie asteptata o solutie definitiva pe fond in continuare.
Anuntul cu privire la aceasta decizie a ICCJ a fost facut de casa de avocatura Stoica&Asociatii care impreuna cu Clifford Chance Badea au ajutat Orange la obtinerea acestei solutii temporare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri