Dupa ce perioada de la desfiintarea unui post am voie sa-l reinfiintez si sa fac angajari pe acest post, in conditiile in care prin desfiintare persoana care ocupa postul respectiv a fost concediata si nu doresc sa continui colaborarea cu ea?
Raspuns:
Potrivit art. 65 din Codul muncii concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinat de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Prin urmare, reinfiintarea locurilor de munca intr-o perioada scurta de timp obliga angajatorul la reangajarea salariatilor disponibilizati. Astfel, potrivit art. 74 din Codul muncii , in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
Odata depasita perioada celor 45 de zile angajatorul nu mai are obligatia reincadrarii salariatilor disponibilizati.
Codul muncii nu stabileste o perioada dupa care angajatorul poate reinfiinta locurile de munca desfiintate colectiv, ci numai o durata minima inauntrul careia dispune reangajarea salariatilor disponibilizati.
Daca legiuitorul ar fi dorit ingradirea angajatorului ar fi lasat termenul de maximum 9 luni nemodificat, dar legiuitorul a dat angajatorului libertate in reinfiintarea locurilor de munca disponibilizate.
Insa, in toate cazurile, regula pentru o concediere individuala sau colectiva prin desfiintarea locurilor de munca este ca aceasta sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. In functie de graba cu care angajatorul reinfiinteaza locurile de munca, este posibil ca inspectorii ITM sa considere ca respectiva concediere nu a avut la baza o cauza reala si serioasa si ca nu a fost efectiva.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O firma inceteaza contractul de servicii si activitatea si inchide punctul de lucru. 2 dintre angajati sunt acum in concediu medical: o persoana concediu medical prenatal si o persoana de cca 10 luni, cu diagnostic cancer va fi bine, dar, este inca in concediu medical. Doamna administrator doreste sa suspende activitatea la REGISTRUL COMERTULUI si aceste 2 persoane sa nu piarda ceva tinand cont de situatia actuala a lor si a firmei. Cum se poate proceda? Ii poate prelua CAS si la suspendare...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care, la momentul angajarii, a fost utilizat un alt model de contract individual de munca CIM, iar ulterior acesta sufera modificari de forma, este necesara intocmirea unor acte additionale care sa includa noile clauze prevazute de modelul actual de CIM?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prevederile din Codul muncii unde este specificat termenul de CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA se aplica si membrilor cooperatori angajati la o cooperativa infiintata conform Legii nr 1 din 2005, care au CONVENTIE INDIVIDUALA DE MUNCA? Exemplu: Art. 164. 6. Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza brute, prin CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA si sau contractul colectiv de munca aplicabil, sub valoarea salariului de baza minim brut orar, prevazut la alin. 1.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<