Am efectuat o concediere colectiva de 60 de persoane. Va rog sa imi spuneti daca pot emite Notificarea de preaviz la comun cu anexa in spate nominala cu persoanele implicate care vor lua la cunostiinta sau este nevoie de Notificare individuala?
Raspuns: Acordarea preavizului este un moment premergator incetarii contractelor individuale ale salariatilor prin concediere. Astfel, fie ca este vorba de concediere colectiva sau de concediere individuala, salariatii au dreptul la un preaviz, ce nu poate fi mai mic de 20 de
zile lucratoare conform art. 75 alin. (1) din Codul muncii , republicat. Exista insa posibilitatea ca salariatii sa aiba dreptul la un preaviz mai mare daca prin contractul individual de munca ori prin contractul colectiv de munca aplicabil, deci inclusiv cel de nivel superior, se prevede un astfel de drept, astfel incat vor beneficia de acest drept superior.
Respectarea procedurii de concediere presupune si respectarea termenului de preaviz, deoarece acordarea preavizului este inclusa procedurii ce vizeaza concedierea salariatului, iar concedierea dispusa fara acordarea acestui preaviz este lovita de nulitate absoluta.
Codul muncii nu prevede in cazul concedierii salariatului obligatia angajatorului de a comunica preavizul printr-o notificare separata de decizia de concediere, nu stabileste o procedura privind acordarea preavizului in cazul concedierii. In toate cazurile insa preavizul trebuie sa fie acordat, adica trebuie ca salariatii sa beneficieze efectiv de preaviz in caz de concediere. Numai continutul deciziei de concediere are o reglementare legala si obligatorie, concedierea dispusa cu nerespectarea conditiilor de forma fiind lovita de nulitate absoluta.
Asadar, legea nu stabileste modalitatea prin care se acorda preavizul, astfel incat, in lipsa unei prevederi exprese in legislatia muncii, dovada comunicarii acordarii preavizului apreciem ca poate fi facuta prin orice inscris emanand de la angajator
In materia concedierii exista practica preavizarii salariatilor prin inscrisuri separate deciziilor de concediere. In aceasta situatie apreciem ca notificarea (instiintarea) de preaviz poate fi emisa inclusiv ca un document comun pentru toti salariatii implicati in concediere, esential sub aspectul preavizului fiind prin urmare sa puteti face dovada, in eventualitatea contestarii masurii de concediere in instanta, ca salariatilor li s-a acordat efectiv.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o angajata care urmeaza sa intre in concediu de crestere copil dupa perioada concediului medical pe cod 08 de 126 de zile, conform legislatiei, pana la data la care copilul implineste 1 an si 10 luni, restul de doua luni fiind lunile tatalui. Voiam sa intreb daca in cazul in care tatal este eligibil pentru luna tatalui insa decide sa nu beneficieze de acest tip de concediu, angajata poate solicita CIC pana la data la care copilul implineste 1 an si 10 luni, iar pentru restul de doua luni...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca un salariat platit timp de 24 luni cu salariul minim pe economie beneficiaza pentru urmatoarele 6 luni de un salariu superior salariului minim, poate fi platit din nou cu salariul minim brut valabil de la 01.01.2025? Respectiv : - de la angajare pana la 31.12.2023 are salariu brut de 3300 lei 12 luni, - de la 01.01.2024 pana la 30.06.2024- salariu brut de 3450 lei peste salariu minim - de la 01.07.2024-31.102024 - salariu majorat la 3700 lei. Sunt corecte majorarile dupa 01.07.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru orice tip de absenta concediu de evenimente, donare sange, activitati sindicale, somaj, delegatie etc. rata lei/h se calculeaza la salariul de baza plus sporul de vechime sau doar la salariul de baza?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<