Am efectuat o concediere colectiva de 60 de persoane. Va rog sa imi spuneti daca pot emite Notificarea de preaviz la comun cu anexa in spate nominala cu persoanele implicate care vor lua la cunostiinta sau este nevoie de Notificare individuala?
Raspuns: Acordarea preavizului este un moment premergator incetarii contractelor individuale ale salariatilor prin concediere. Astfel, fie ca este vorba de concediere colectiva sau de concediere individuala, salariatii au dreptul la un preaviz, ce nu poate fi mai mic de 20 de
zile lucratoare conform art. 75 alin. (1) din Codul muncii , republicat. Exista insa posibilitatea ca salariatii sa aiba dreptul la un preaviz mai mare daca prin contractul individual de munca ori prin contractul colectiv de munca aplicabil, deci inclusiv cel de nivel superior, se prevede un astfel de drept, astfel incat vor beneficia de acest drept superior.
Respectarea procedurii de concediere presupune si respectarea termenului de preaviz, deoarece acordarea preavizului este inclusa procedurii ce vizeaza concedierea salariatului, iar concedierea dispusa fara acordarea acestui preaviz este lovita de nulitate absoluta.
Codul muncii nu prevede in cazul concedierii salariatului obligatia angajatorului de a comunica preavizul printr-o notificare separata de decizia de concediere, nu stabileste o procedura privind acordarea preavizului in cazul concedierii. In toate cazurile insa preavizul trebuie sa fie acordat, adica trebuie ca salariatii sa beneficieze efectiv de preaviz in caz de concediere. Numai continutul deciziei de concediere are o reglementare legala si obligatorie, concedierea dispusa cu nerespectarea conditiilor de forma fiind lovita de nulitate absoluta.
Asadar, legea nu stabileste modalitatea prin care se acorda preavizul, astfel incat, in lipsa unei prevederi exprese in legislatia muncii, dovada comunicarii acordarii preavizului apreciem ca poate fi facuta prin orice inscris emanand de la angajator
In materia concedierii exista practica preavizarii salariatilor prin inscrisuri separate deciziilor de concediere. In aceasta situatie apreciem ca notificarea (instiintarea) de preaviz poate fi emisa inclusiv ca un document comun pentru toti salariatii implicati in concediere, esential sub aspectul preavizului fiind prin urmare sa puteti face dovada, in eventualitatea contestarii masurii de concediere in instanta, ca salariatilor li s-a acordat efectiv.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<