Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Desfacerea CIM fara descrierea faptei care constituie abatere disciplinara

Printr-o sentinta civila a Tribunalului Arad aflam ce trebuie sa stie partile in cazul in care desfacerea CIM are loc fara descrierea faptei care constituie abatere disciplinara.

Prin Sentinta civila nr. 249 pronuntata de Tribunalul Arad in dosarul nr. (…), a fost admisa contestatia formulata de contestatorul I. I. C. impotriva intimatei SC T.  SRL, avand ca obiect contestare decizie concediere. 

Tribunalul a anulat decizia  emisa de intimata si a dispus repunerea partilor in situatia anterioara, in sensul reintegrarii contestatorului pe postul detinut anterior, fiind obligat angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pana la data reintegrarii efective. 

Analizand probatoriul din dosar, instanta a constatat ca decizia contestata a fost lovita de nulitate absoluta. 

Prin art. 252 alin 2 din Codul muncii legiuitorul a statuat asupra formalismului emiterii deciziei de sanctionare, a carui nesocotire atrage nulitatea absoluta a actului. In acest sens, sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:

  • a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
  • b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat; 
  • c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
  • d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
  • e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata; f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata. 

 

Instanta a analizat legalitatea deciziei de sanctionare disciplinara in conformitate cu exigentele textului de lege citat si raportat la sustinerea intimatei in sensul ca actele prealabile cercetarii disciplinare fac parte integranta din actul sanctionator, retinand ca legiuitorul a statuat supra consolidarii principiului protectiei salariatului, impunand in conduita acestuia respectarea unor dispozitii imperative. 

Actele care au stat la baza emiterii deciziei de concediere emana de la  alte persoane decat angajatorul si nu au fost generatoare de consecinte juridice prin ele insele, instanta apreciind ca decizia de sanctionare disciplinara trebuie sa cuprinda imperativ descrierea  faptei ce constituie abatere disciplinara, motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea, ori aceste cerinte nu au fost indeplinite de catre parata.

In ce priveste descrierea faptei, instanta a constatat ca acest aspect a fost omis in continutul deciziei, facandu-se referire la continutul faptei culpabile doar in referatul ce a stat la baza emiterii actului sanctionator. Legiuitorul a statuat asupra obligativitatii descrierii faptei dintr-o dubla perspectiva si anume, pe de o parte ca salariatul sa-si poata formula o aparare eficienta in raport cu cele imputate, iar pe de alta parte actul sanctionator sa poata fi supus controlului de legalitate realizat de instanta de judecata. 

Fata de precizarile prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat, instanta a constatat ca intimata a facut din nou trimitere la referatul intocmit cu ocazia cercetarii disciplinare, fara a fi precizate in considerentele deciziei. Acelasi aspecte au fost retinute si in ce priveste motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea. 

In temeiul art. 252 alin. 2 din Codul muncii, instanta a constatat nulitatea absoluta a deciziei emise de intimata si a anulat-o, obligand parata la reintegrarea reclamantului pe postul detinut anterior. De asemenea, a obligat parata la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pana la data reintegrarii efective. 

Sentinta Tribunalului Arad a fost mentinuta de instanta de apel, care a retinut ca, desi angajatorul face trimitere la referatul intocmit de comisia de cercetare disciplinara prealabila, totusi abaterea disciplinara nu este descrisa in concret, in sensul neindicarii nici macar in termeni generali a faptei imputate, respectiv a neindicarii in concret a obligatiilor incalcate. In lipsa acestor informatii, instanta nu poate proceda la analizarea termenului de prescriptie a aplicarii sanctiunii disciplinare, la verificarea temeiniciei sanctiunii aplicate, la individualizarea corecta a acesteia si la verificarea in ultima instanta a realitatii faptei imputate reclamantului.  


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Desfacerea CIM fara descrierea faptei care constituie abatere disciplinara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI