Comunicarea deciziei de concediere produce efectul incetarii CIM. Decizie emisa dupa o zi dupa expirarea termenului de preaviz
Daca la expirarea termenului de preaviz nu se emite decizia de concediere (este vorba de concediere colectiva) angajatul trebuie sa se prezinte la serviciu?
Daca decizia se emite la o zi dupa expirarea termenului de preaviz care sunt efectele? este necesar un nou preaviz de concediere?
Raspuns: Potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii , republicat, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta încetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului, conform art. 77 din cod.
Comunicarea deciziei de concediere salariatului asupra caruia s-a luat respectiva masura produce efectul incetarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, astfel incat daca nu a primit o astfel de decizie apreciem ca in privinta salariatului nu a intervenit concedierea, asa incat acesta isi va continua activitatea la respectivul angajator.
Daca decizia se emite la o zi dupa expirarea termenului de preaviz, atunci consider ca va produce efecte de la data comunicarii ei salariatului potrivit art. 77 din Codul muncii , republicat.
In mod normal, acordarea unei zile in plus pe langa preavizul legal nu ar trebui sa constituie un motiv pentru revocarea deciziei de concediere si emiterea alteia noi cu o alta perioada de preaviz daca vedem in aceasta zi acordata in plus un drept acordat in favoarea salariatului. Spunem in aceasta viziune ca primind un drept de nivel superior, salariatul nu a suferit o vatamare prin acordarea unei zile in plus de preaviz.
In conditiile in care insa salariatul a fost vatamat prin emiterea si comunicarea deciziei la o data ulterioara celei in care trebuia comunicata de catre angajator si dovedeste ca a fost vatamat prin aceasta practica a angajatorului, apreciez ca instanta, in cazul sesizarii din partea salariatului, va putea tine cont de acest motiv pentru anularea deciziei de concediere sau, cel putin, in aprecierea asupra solicitarii din partea salariatului a unor daune pentru acoperirea prejudiciului suferit de acesta ca urmare a comunicarii cu intarziere a deciziei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<