Sorin Tanase, director adjunct al Directiei de Prevenire a Criminalitatii din cadrul Ministerului Justitiei, arata ca este mai ieftin si mai eficient sa previi coruptia decat sa o combati.
"Masurile preventive sunt unele de mult timp prevazute de legislatia romaneasca - prima dintre ele este institutia protectiei avertizorilor de integritate sau a persoanelor care semnaleaza aceste incalcari ale legii - Legea este adoptata din 2004. Acesti indicatori preventivi (...) pot fi aplicati, chiar daca legea nu-i prevede in mod expres, ca model, si de catre corporatii, de catre societati. Este mai ieftin si pentru societate este si mai eficient, pentru ca implica mai putine resurse, daca aceste masuri preventive sunt aplicate cu determinare si in mod eficient", a declarat Sorin Tanase, marti, la conferinta "Solutii eficiente de lupta impotriva coruptiei si a fraudei".
El a vorbit despre evolutiile inregistrate in procesul de implementare a Strategiei Nationale Anticoruptie 2016 - 2020, respectiv protectia persoanelor care semnaleaza incalcari ale legii (avertizorii de integritate) si interdictiile post-angajare.
"Strategia de fata, care este prevazuta a se aplica in perioada 2016 - 2020, si-a propus sa continue linia inceputa prin strategia anterioara, respectiv aceea de a pune un accent deosebit pe popularizarea si implementarea masurilor preventive anticoruptie. Aceste masuri preventive au fost reluate in actuala strategie si prin mecanismul de monitorizare a implementarii strategiei, vrem sa vedem modul in care aceste instrumente preventive sunt implementate in practica, sunt aplicate de catre institutii. Institutii publice, fie de la nivel central, dar si institutii publice de la nivel local", a spus Sorin Tanase.
Acesta a precizat ca atat strategia anterioara, cat si strategia in curs prevad un mecanism de monitorizare care se realizeaza cu ajutorul a cinci platforme de cooperare: platforma administratiei publice centrale, platforma institutiilor anticoruptie si institutiilor independente, platforma administratiei publice locale, platforma mediului de afaceri si platforma societatii civile.
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
"Se realizeaza misiuni de evaluare in institutii publice, cu echipe de evaluatori care fac parte din toate cele cinci platforme, in functie de disponibilitatea expertilor care sunt inscrisi in aceste liste propuse de fiecare din cele cinci platforme, pe care le convocam periodic, la nivel semestrial", a aratat Sorin Tanase, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, evaluatorii, pe baza unui chestionar, merg in vizite de evaluare si ulterior intocmesc un raport care este dezbatut si finalizat impreuna cu institutia respectiva.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri