Legislativul a adoptat amenzi mai mari pentru angajatorii care nu respecta prevederile legale cu privire la orele suplimentare si munca in zilele de repaus, asa cum a fost prevazut in Codul muncii modificat la art. 260, alin. (1), lit. i). Presedintele Romaniei, insa, nu este convins de aplicabilitatea acestui proiect de act normativ si l-a intors in Parlament.
La mijlocul lunii septembrie a.c., parlamentarii adoptau un proiect de lege prin care se modifica art. 260, alin. (1), lit. i) din Codul muncii. Pe scurt, angajatorii care erau surprinsi de autoritati ca practica munca suplimentara fara a respecta normele legale in vigoare ar fi urmat sa fie amendati pentru fiecare angajat in parte care era pus la munca in mod ilegal. Detaliile complete le regasiti in ACEST ARTICOL.
Presedintele Romaniei nu este, insa, convins ca o simpla modificare a modului in care se amendeaza angajatorul este suficienta. Asadar, cere "pentru un plus de claritate a legii" sa se faca "circumstantierea acestei sanctiuni, prin indicarea in mod expres a situatiilor privind munca suplimentara de natura sa atraga aplicarea unei amenzi contraventionale".
"In acest sens, semnalam ca, potrivit dispozitiilor art. 120 – 124 din Codul muncii exista si alte posibile incalcari ale regimului muncii suplimentare cum ar fi: efectuarea de ore suplimentare fara acordul salariatilor; neplata orelor suplimentare sau neinregistrarea corespunzatoare a acestora; plata sporului prevazut de lege pentru efectuarea muncii suplimentare, cu nerespectarea regimului prioritar al compensarii cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare; precum si orice alte situatii de incalcare a regimului juridic privind munca suplimentara, ce se pot ivi in practica. Fata de cele aratate, apreciem ca Parlamentul ar trebui sa clarifice daca inasprirea sanctiunii pentru incalcarea dispozitiilor privind munca suplimentara vizeaza doar situatia urmarita de initiatori - cea a prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 din Codul muncii - sau se refera/se aplica si altor situatii ce pot reprezenta incalcari ale Codului muncii", se mai stipuleaza in comunicatul de presa remis E-Juridic de catre Administratia Prezidentiala.
Totodata, se mai sugereaza o modificare. "Tot in scopul claritatii, dar si al predictibilitatii reglementarii, apreciem ca ar fi necesar ca sintagma <<pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara>>, din cuprinsul legii transmise la promulgare, sa fie circumstantiata la persoanele pentru care nu s-au respectat dispozitiile privind munca suplimentara, in caz contrar putandu-se intelege ca amenda ar fi aplicata tuturor persoanelor care presteaza munca suplimentara intr-o companie, desi dispozitiile legii se aplica numai in cazul unor angajati", se mai precizeaza in cererea de reexaminare trimisa Senatului.
"Potrivit art. 260 alin. (1) din Codul muncii, in celelalte cazuri de raspundere contraventionala in care incalcarile sunt raportate la „fiecare persoana identificata”, amenda contraventionala este limitata la o valoare cumulata de cel mult 10 ori maximul amenzii, exemple in acest sens fiind dispozitiile art. 260 alin. (1) literele e), e1), e2), e3) si o). Din aceasta perspectiva, apreciem ca ar fi utila reanalizarea legii transmise la promulgare si sub aspectul stabilirii, si in acest caz, a unei valori maxime cumulate, solutie legislativa care ar fi in acord cu viziunea de ansamblu a legiuitorului in ceea ce priveste regimul sanctionator din cadrul Codului muncii", mai arata Administratia Prezidentiala.
Memorator Gramatica Gimnaziu
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Legea pentru modificarea art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii se intoarce acum in Parlament pentru a fi din nou dezbatuta si analizata.
Vom reveni cu detalii asupra formei pe care o va avea acest proiect de act normativ.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri