Codul penal ar urma sa prevada pedepse mai aspre pentru anumite infractiuni comise la vot, dupa ce alegerile europarlamentare si referendumul s-au aflat sub auspiciul multiplelor semne de intrebare cu privire la desfasurarea corecta a dreptului de a alege.
Un senator PSD propune ca in Codul penal sa fie stipulate pedepse mai aspre pentru frauda la vot. In momentul de fata Codul penal prevede amenda sau inchisoare de pana la trei ani pentru votul multiplu sau votul fara drept si votul cu un act de identitate fals.
Initiatorul arata ca proiectul de lege "urmareste sa inaspreasca pedepsele cu privire la fraudarea votului, care se impun ca urmare a constatarii unor deficiente in practica anterioara a procesului electoral, tocmai in apararea drepturilor electorale a cetatenilor. Acest fapt ar duce cu certitudine la o protectie mult mai buna a valorilor sociale vizate si, in final, la sporirea gradului de corectitudine a proceselor de vot, la oglindirea mai fidela a vointei corpului alegatorilor in componenta organelor de conducere a statului, si, cel mai important, la asigurarea unui climat propice dezvoltarii democratice a societatii, coroborat cu intarirea statului de drept".
Propunerea senatorului PSD modifica art. 387 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal si exclude posibilitatea de amenda. Ramane, asadar, doar inchisoarea.
Art. 387 - Frauda la vot
(1) Fapta persoanei care voteaza:
a) fara a avea acest drept;
b) utilizand un act de identitate fals;
c) de doua sau mai multe ori la acelasi scrutin se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
(2) Fapta care persoanei care voteaza:
a) prin introducerea in urma a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator;
b) utilizand buletine de vot falsificate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".
Proiectul de lege a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere in procedura de urgenta cu nr. B297/2019.
Atentie! Prevederile de mai sus nu se afla in vigoare. Pentru a se aproba este nevoie de votul Parlamentului, de promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri