USR, formatiune politica aflata la guvernare, ar planui eliminarea superimunitatii judecatorilor CCR in acest an.
"Ceea ce ne preocupa acum este sa intervenim in actele normative asupra carora s-a intervenit distructiv in ultimii patru ani si care necesita o corectare cat mai rapida. Ma gandesc la Legea Curtii Constitutionale, de exemplu, in care a fost introdusa o superimunitate in urma cu un an sau doi in asa fel incat judecatorii Curtii pot fi trasi la raspundere doar in conditiile in care o majoritate de doua treimi dintre colegii lor sunt de acord cu acest lucru. Am vorbit despre asta la momentul respectiv, am verificat problema, ne-am opus, am si explicat de ce, dar acum a venit timpul sa incercam sa corectam acest aspect. Sa revenim la o forma de realizare a imunitatii care sa fie functionala.
E un subiect care imi apartine si care inca nu a fost discutat. Deci trebuie sa vad in ce masura colegii mei considera ca e un moment potrivit sa ne apucam de chestia asta in momentul de fata sau o sa fie o initiativa solitara", a precizat Silviu Dehelean.
Deputatul a mentionat faptul ca, dupa inceperea sesiunii parlamentare la 1 februarie, o mare parte de timp a fost afectata, recent, pentru Legea bugetului de stat pe anul 2021, fiind "puse pe roti" diferitele mecanisme din parlament in urma schimbarilor care au intervenit.
El a precizat in rolul Comisiei juridice, in care activeaza, sunt in jur de 380 de proiecte legislative, unele din 2004-2005, "proiecte lasate acolo pentru a fi scoase in caz de nevoie in asa fel incat sa se treaca foarte rapid o modificare dorita si sa fie promovata fara dezbatere".
"Ele s-au tot adunat. Acum incercam sa facem ce nu s-a facut in ultimii patru ani si anume sa scoatem de pe rolul comisiei cat mai multe proiecte care au fost nocive sau care sunt incompatibile cu drepturile omului sau care nu mai au obiect. De exemplu, initiative care vin sa propuna detentiunea pe viata, ca singura pedeapsa pentru diverse infractiuni, ceea ce nu poate fi acceptat ca singura modalitate de sanctionare", a precizat Dehelean.
Deputatul USR a mai mentionat ca a lucrat, printre altele, la respingerea celor doua proiecte care au ramas pe rolul Parlamentului in urma Comisiei Iordache, proiectul pentru modificarea codului de procedura penala si a codului penal, "care au tot facut trasee intre Parlament si Curtea Constitutionala" si care ar urma sa fie prezentate in plen.