Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis ca posturile Antena 1 si Realitatea Plus sa fie amendate pentru incalcarea unor prevederi din Codul de reglementare a continutului audiovizual.
CNA s-a intrunit in sedinta si a decis sanctionarea celor doua posturi TV, in urma unor sesizari. Dupa analizarea rapoarte de monitorizare s-au dispus masurile de mai jos.
Postul Antena 1 a primit o amenda de 15.000 de lei pentru modul in care a difuzat "serialul Vulpita" in emisiunea "Acces direct" fara a tine cont de prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 raportate la cele ale art. 19 alin. (2) lit. f) din Codul de reglementare a continutului audiovizual. Au fost analizate opt editii din perioada 20.04 - 06.05.2020.
Art. 39, alin. (2) din Legea nr. 504/2002 stipuleaza:
"(...)
(2) Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
(...)"
Art. 19, alin. (2), lit. f) din Cod prevede urmatoarele:
"(...)
(2) Responsabilitatea clasificarii programelor revine radiodifuzorilor si furnizorilor de servicii media la cerere, in conformitate cu urmatoarele criterii:
250 Modele Fise de Post
Fise distractive pentru gradinita
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Postul Realitatea Plus a primit o amenda de 5.000 de lei pentru nerespectarea dispozitiilor art. 64 alin. (1) lit. a) si b) si ale art. 66 din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii "Jocuri de putere" din data de 27.04.2020. La stabilirea sanctiunii s-a retinut si "Editia speciala" din 18-19.04.2020, in cadrul careia au fost incalcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) din acelasi Cod.
Art. 64, alin. (1), lit. a), lit. b) din Cod include:
"(1) In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii:
a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta.
(...)"
Art. 66 din acelasi act stabileste:
"In programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie asigurate impartialitatea si echilibrul si sa fie favorizata libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica."
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri