Litigiile privind contractele de credit incheiate inainte de 1 octombrie vor fi solutionate de instante pe baza actualului Cod Civil si nu vor beneficia de clauza de impreviziune prevazuta de noul Cod Civil, a declarat, marti, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"Legea specifica in mod expres ca toate litigiile referitoare la fapte si acte incheiate inainte de 1 octombrie se judeca dupa Codul Civil Cuza. Ca in cazul multor alte legi, este vorba despre situatii tranzitorii. Probabil, cativa ani, cele mai multe situatii se vor solutiona potrivit vechiului Cod Civil", a spus viceguvernatorul BNR.
Anterior, Olteanu a aratat ca bancile trebuie sa fie foarte atente la impreviziunea financiara inclusa in noul Cod Civil, intrucat vor putea aparea situatii in care doar instantele vor aprecia daca anumite cresteri ale ratelor pe care le au de platit debitorii, de exemplu prin materializarea riscului valutar, sunt acceptabile peste un anumit nivel.
"In regulamentele prudentiale pe care le elaboreaza, BNR incearca sa-i derobeze pe judecatori de aceasta povara. (...) Sunt curios daca se poate renunta prin contract la clauza de impreviziune sau este o prevedere de interes public", a mai spus Olteanu.
Clauza de impreviziune permite modificarea sensibila a costurilor care stau la baza unui contract in cazul aparitei unor evenimente neprevazute de parti.
O alta problema care care in sarcina BNR si a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o reprezinta definirea investitiilor sigure, prevazuta de noul Cod Civil pentru anumite situatii, in special in cazul administrarii averii de catre o alta persoana.
"Ne complica misiunea reglementarea care implica plasamentele sigure. In aceasta reglementare, noi (BNR si CNVM - n.r.) trebuie sa definim notiunea de sigur. (...) Niciun plasament nu e definitiv sigur", a spus Olteanu.
Oficialul BNR a precizat ca in reglementarea specifica se va preciza in mod expres ca definirea plasamentului sigur nu poate fi extinsa la alte situatii decat cele prevazute in noul Cod Civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<