In cadrul conferintei "Experienta romaneasca. Institutii si masuri anticoruptie", organizata de Curtea Suprema de Casatie a Bulgariei (VKS), procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kövesi, a mentionat ca doar anul trecut peste 800 de demnitari, printre care ministri, parlamentari, magistrati si primari, au primit anul trecut sentinte finale pentru fapte de coruptie.
Facand referire la experienta Romaniei in combaterea coruptiei, informeaza Agerpres, Kövesi a spus ca pana la crearea DNA procesele pentru cazuri de coruptie in Romania au vizat mai ales doctori si profesori.
Procurorul-sef a precizat astfel ca pe fondul numarului mare de condamnari, anul trecut instantele au returnat DNA doar patru cazuri. Totodata, potrivit aceleiasi surse, aceasta a precizat ca activitatea institutiei pe care o conduce este mult criticata, dar ca nu considera ca procurorii sunt prea agresivi.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
In plus, Laura Codruta Kövesi a subliniat ca nici nu se pune problema ca procurorii sa incalce legea intrucat ei sunt controlati in mod direct de tribunal. "Noi strangem probe, celelalte decizii sunt luate de catre instanta", a explicat ea.
La randul sau, presedintele Curtii Supreme de Casatie bulgare, Lozan Panov, s-a referit la "toleranta judiciara" cu privire la coruptie la nivel inalt in Bulgaria, aminteste Agerpres. Acesta a precizat ca, spre deosebire de Laura Kovesi, el "nu are un Klaus Iohannis bulgar care sa-l sustina" si a remarcat ca, atunci cand cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana, Bulgaria era inaintea Romaniei, ceea ce nu mai este cazul in prezent. In opinia sa, aminteste aceeasi sursa, schimbarea in Romania s-a produs odata cu crearea DNA.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri