Comisia Europeana a prezentat recent noi propuneri pentru finalizarea reformei sistemului european comun de azil. Astfel, ea a propus crearea unei proceduri comune de protectie internationala, un set de standarde uniforme privind protectia si drepturile acordate beneficiarilor ei, precum si o mai buna armonizare a conditiilor de primire in UE. De asemenea, Comisia a propus instituirea unui cadru european de relocare, pentru a le oferi astfel persoanelor care au nevoie de protectie internationala cai de intrare in Europa organizate si sigure.
Noi initiative in domeniul azilului
Comisarul pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Ceea ce propunem este elementul final al unei reforme globale a sistemului comun de azil al UE. Schimbarile vor institui o adevarata procedura comuna in materie de azil si le vor garanta solicitantilor de azil un tratament egal si adecvat, indiferent de statul membru in care isi depun cererea. In acelasi timp, definim in mod clar obligatiile si responsabilitatile care le revin solicitantilor de azil, pentru a preveni deplasarile secundare si abuzul de proceduri. Obiectivul nostru este de a avea un sistem comun care sa fie rapid si eficient, bazat pe norme armonizate si pe incredere reciproca intre statele membre.”
Propunerile privind sistemul de azil vor simplifica si vor scurta durata procedurilor si a procesului decizional, vor descuraja deplasarile secundare ale solicitantilor si vor creste perspectivele de integrare ale celor care au dreptul la protectie internationala. Ele includ inlocuirea directivelor privind procedurile de azil si conditiile de protectie internationala cu regulamente, precum si revizuirea directivei privind conditiile de primire.
Propunerea privind relocarea va oferi un cadru permanent, cu o procedura unica pentru tot teritoriul UE. Desi statele membre vor fi in continuare cele care decid câte persoane vor fi relocate in fiecare an, UE va coordona eforturile nationale si intreprinde actiuni in comun. Viitorul cadru va fi implementat prin planuri anuale de relocare, adoptate de Consiliu, si puse in practica prin mecanisme punctuale de relocare, adoptate de Comisie.
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
La 6 aprilie 2016, Comisia Europeana a publicat o comunicare prin care a lansat procesul de reformare a actualului sistem european comun de azil, asa cum se prevede in Agenda europeana privind migratia.
La 4 mai 2016, Comisia a prezentat un prim pachet de reforme. Acest pachet include propuneri pentru crearea unui "sistem Dublin" sustenabil si echitabil, consolidarea sistemului EURODAC si crearea unei veritabile agentii europene de azil.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE