Cand poate un contabil sa ajunga la inchisoare? Pentru ce fapte comise poate fi dispusa condamnarea penala? Pot fi evitate aceste situatii?
Din nefericire, exista situatii in care un profesionist poate ajunge intr-o ipostaza ilegala fara voia acestuia. Stilul de realizare a sarcinilor in cadrul firmei poate fi invechit sau neadaptat prevederilor noilor acte normative. Sau, cine stie, uneori influenta unor colegi mai vechi poate duce la implinirea gresita a unor sarcini.
Urmatoarele trei situatii sunt extrase din procese finalizate in Romania.
1. Inculpatul [...] in calitate la contabil la [...] S.R.L. a declarat cu intentie in decontul TVA achizitii de la societati comerciale care nu au livrat niciodata marfuri catre societate, cauzand astfel un prejudiciu in suma de 504.980 lei bugetului consolidat al statului, constand in TVA dedus ilegal. A fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in regim de detentie.
2. Inculpata [...] a ocupat functia de contabil sef la Oficiul de Gospodarire a A.A si in acelasi timp a condus si evidenta contabila a unei institutii financiare nebancare. In aceasta perioada a ridicat din contul institutiei sume reprezentand dobanzile aferente fondului existent, pe care le-a folosit in interes personal. Nu a avut acordul membrilor si nu a depus banii in casieria institutiei.
A fost condamnata la 2 ani cu suspendare sub supraveghere. De asemenea, a fost obligata sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 80 de zile lucratoare si i s-a interzis sa exercite profesia de contabil pe o perioada de 3 ani, motivul fiind ca nu mai poate oferi garantiile de onestitate si corectitudine asociate cu exercitarea profesiei de contabil si a functiei de contabil-sef.
3. Inculpatul [...], in calitate de contabil si casier al partii civile, si-a insusit in interes propriu suma de 341.452,99 lei din conturile curente si din casieria societatii. A folosit mai multe metode: a ridicat sume de bani din contul societatii, sume pe care nu le-a inregistrat si nu le-a predat in casierie, nefiind identificate in contul de casa; a scos sume de bani in casierie, fara documente justificative; a creat furnizori fictivi, sumele sustrase fiind justificate ca plati catre acesti furnizori.
Inculpatul a incercat sa ascunda fapta, prin operarea unor transferuri artificiale prin diverse conturi de bilant. A fost condamnat la 2 ani si 6 luni cu suspendare sub supraveghere.
E important sa intelegem ca functia de contabil nu presupune o subordonare „oarba” fata de administrator. Nu deveniti complici la fapte penale, pe considerentul ca cineva v-a solicitat sa faceti ceva! Contabilul stie (sau ar trebui sa stie) tot ce misca din punct de vedere financiar intr-o firma, institutie, organizatie.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Memorator Gramatica Gimnaziu
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Spetele de mai sus (si alte 27) sunt prezentate pe larg in lucrarea TOP 30 de condamnari penale pentru contabili.
Lucrarea TOP 30 de condamnari penale pentru contabili vine cu ceva inedit: la sfarsitul fiecarei spete sunt prezentate cateva sfaturi, recomandari (invataminte daca vreti) legate de speta in cauza, iar toate aceste recomandari sunt grupate intr-un capitol final, astfel incat in cateva pagini aveti concentrata o intreaga „stiinta” a contabilitatii.
Sunt chestiuni care privesc atat aspecte tehnice ale activitatii unui contabil, cat mai ales aspecte morale, care tin de experienta concreta in acest domeniu si care sunt adesea esentiale pentru a va feri de necazuri. Iata cateva mostre:
Exista, totusi, o veste buna! Cu cat cercetarea intr-un dosar penal dureaza mai mult sau, cu alte cuvinte, cu cat intre descoperirea faptei si hotararea de condamnare in ultima instanta trece mai mult timp, cu atat pericolul unei pedepse mari este mai mic. In aceasta situatie pedepsele de inchisoare cu executare in penitenciar sunt rare.
Afla ce trebuie sa eviti si cum sa administrezi situatii mai delicate doar folosind lucrarea Top 30 condamnari penale pentru contabili!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE