
Oricare angajator isi doreste o echipa dedicata obtinerii profitului. De aici si demersul sau indreptatit de a-si monitoriza angajatii! Acest lucru este posibil, insa in limitele permise legal.
Altfel, angajatorul se poate trezi actionat in justitie pentru incalcarea drepturilor ce le revin angajatilor.
Daca aveti o companie si va preocupa in mod special activitatea salariatilor dvs. la locul de munca, atunci trebuie sa cunoasteti legea, astfel incat monitorizarea sa fie facuta legal si adecvat. Altfel, oricand, puteti fi tras la raspundere pentru incalcarea drepturilor angajatilor. Fie de forurile abilitate cu verificarea respectarii cadrului legal, fie chiar de catre salariatii nemultumiti!
Citeste si:
Monitorizarea angajatilor la locul de munca: Camerele de supraveghere ascunse sunt INTERZISE!
Lucrarea
Monitorizarea Legala a angajatilor conform GDPR si Legislatia muncii va arata care sunt limitarile impuse de lege la supravegherea angajatilor. Pentru ca actiunile dvs. sa fie protejate de incalcari abuzive, dar in acelasi timp, sa-si indeplineasca totusi scopul, acela de a controla eficienta angajatilor.
...Click aici pentru Formularul de comanda<<<
Iata doua aspecte asupra carora va propunem sa reflectati, atunci cand va ganditi la monitorizarea angajatilor dumneavoastra: consimtamantul si interesul legitim.
Consimtamantul
Angajatii nu sunt aproape niciodata in masura sa isi exprime, sa refuze sau sa isi revoce in mod liber consimtamantul, avand in vedere dependenta care rezulta din relatia dintre angajator si angajat.
Avand in vedere dezechilibrul de puteri, angajatii isi pot da consimtamantul liber numai in situatii exceptionale, atunci cand nu exista deloc consecinte legate de acceptarea sau respingerea unei oferte.
Interesul legitim
Interesul legitim al angajatorilor poate fi uneori invocat ca temei juridic, insa numai daca prelucrarea este strict necesara intr-un scop legitim si aceasta respecta principiile proportionalitatii si subsidiaritatii.
Inainte de utilizarea oricarui instrument de monitorizare, ar trebui sa se efectueze un test al proportionalitatii pentru a analiza daca sunt necesare toate datele, daca aceasta prelucrare are o importanta mai mare decat drepturile generale privind viata privata pe care angajatii le detin, de asemenea, la locul de munca si ce masuri trebuie luate pentru a asigura faptul ca atingerile aduse dreptului la viata privata si dreptului la confidentialitatea comunicatiilor sunt limitate la minimul necesar.
Stimate angajator/ administrator/ sef HR,
...afla ACUM ce este si ce NU este permis cu privire la monitorizarea angajatilor din lucrarea editata de Rentrop&Straton care analizeaza subiectul si va ofera solutii legale tocmai pe aceasta tema!
Click aici pentru Formularul de comanda<<<
Economisiti timp valoros pentru informarea dvs. legislativa!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O angajata a incetat raporturile de munca, prin depunerea la sediul angajatorului a deciziei de pensionare anticipata partiala, in data de 28 septembrie 2023. In luna septembrie 2023, angajata a absentat de la locul de munca, in temeiul art.152 indice 2 din Codul Muncii, urmand sa recupereze perioada de absenta in intervalul 27 septembrie - 13 octombrie 2023. Avand in vedere ca angajata a incetat raporturile de munca inainte de a recupera integral timpul absentat de la locul de munca, va rog sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ajutorul de inmormantare in ce sectiune se regeste in D112. Conform art. 76 alin. 4 lit. a din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: a ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<