Cine poate fi reprezentantul salariatilor in cazul CCM?
O persoana care este incadrata cu CIM in functia de director administrativ (de conducere) poate fi reprezentantul salariatilor?
Raspuns: Art. 221 alin. (1) din Codul muncii prevede ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
Dispozitii privitoare la reprezentantii salariatilor sunt reglementate de art. 221 – 226 din Codul muncii.
Astfel, potrivit art. 222 pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au capacitate deplina de exercitiu.
Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport de numarul de salariati ai acestuia.
Iar potrivit art. 221 alin. (2) reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
Potrivit art. 1 lit. h) din Legea 62/2011 a dialogului social, reprezentanti ai angajatilor sunt cei alesi si mandatati de catre angajati sa ii reprezinte pe acestia, potrivit legii.
Astfel, reprezentantii salariatilor nu pot fi decat salariati alesi in adunarea generala de cel putin jumatate dintre numarul acestora.
Pe cale de consecinta, in lipsa altor dispozitii legale pot fi alesi reprezentati ai salariatilor oricare dintre salariatii unitatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariatii nostri au program de munca intre orele 09:00 - 17:00. Oricand in acest interval ei pot sa isi ia pauza de masa de 30 de minute. Pe condica de prezenta, la intrare apare ora 09:00 si la iesire 17:00. Pe pontaj apar 8 ore de munca lucrate. In acest caz, am putea avea probleme cu ITM ca nu acordam pauza salariatilor, sau ca ii pontam cu 8h cand de fapt se lucreaza 7,5 ore? Cum ar trebui sa procedam sa ne ferim de eventuale amenzi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<