Genocidul armean a fost recunoscut oficial de Statele Unite ale Americii (SUA) printr-o rezolutie care aduce si noi sanctiuni pentru Turcia, dupa 104 ani de la tragicul eveniment.
Genocidul armean a avut loc in perioada 1915 - 1923, perioada in care peste doua treimi dintre armenii care traiau pe teritoriul Imperiului Otoman au murit din cauza deportarilor, a foametei si a masacrelor de mari dimensiuni.
In textul rezolutiei adoptate, SUA amintesc si de faptul ca Henry Morgenthau, ambasador al SUA in Imperiul Otoman, a sustinut si organizat proteste impotriva deciziei de atunci luata de "junii turci". Diplomatul reusise chiar sa obtina suport si din partea altor tari la acea vreme.
"(...)
Asa cum insusi Adolf Hitler a spus, in timp ce ordona armatei sale sa atace Polonia fara vreo provocare in 1939, <<La urma urmei, cine mai vorbeste astazi despre anihilarea poporului armean?>> punand bazele inceperii Holocaustului;
Avand in vedere ca SUA au amintit de atrocitatile aduse de genocidul armean printr-o declaratie scrisa catre Curtea Internationala de Justitie aducand in prim-plan Conventia de Prevenire si Pedeapsa a Genocidului;
Avand in vedere ca Legea Elie Wiesel privind Preventia Genocidului si a Atrocitatilor din 2018 stabileste ca prevenirea actelor de barbarism se afla in interesul national al SUA si ca este politica tarii noastre de a avea o strategie la nivel de Guvern Federal prin care sa identificam, prevenim si raspundem riscului de atrocitati prin <<intarirea interventiilor diplomatice si prin uzul concret de asistenta internationala pentru a se realiza o raspundere transparenta in fata justitiei pentru toate crimele din prezent si trecut>>: Fie-sa cunoscut ca SUA va avea inscris in politicile sale publice ca vom:
comemora Genocidul armean prin recunoastere oficiala si amintire;
respinge toate eforturile prin care se incearca asocierea Guvernului federal al SUA cu negarea Genocidului armean sau orice alt genocid; si
vom incuraja educatia si constientizare publica cu privire la adevarurile pe care le presupune Genocidul armean, avand in vedere si rolul SUA ca actor umanitar", este stipulat in actul adoptat de Camera Reprezentantilor.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a spus ca este onorata sa se alature colegilor sai "pentru a comemora solemn una dintre cele mai mari atrocitati din secolul 20: uciderea sistematica a mai mult de 1,5 milioane de barbati, femei si copii armeni de catre Imperiul Otoman".
Au fost 405 de voturi in favoarea acestui act si doar 11 impotriva.
Turcia a raspuns la actiunea intreprinsa de alesii din SUA si a aratat ca adoptarea acestei rezolutii nu face decat sa slabeasca relatia SUA-Turcia, care si "asa este fragila" in acest moment. Tara condus de Erdogan cu mana de fier a respinsa categoric afirmatiile facute de americani, spunand ca nu au nici baza istorica sau legala.
Presedintele Turciei a spus in cadrul unei emisiuni televizate ca "acest pas (n.r. intreprins de SUA) este fara nicio valoare si noi nu il recunoastem", transmite BBC.
Ministrul de Externe al Turciei a venit la scurt timp si el cu un mesaj prin care a spus ca "aceasta decizie rusinoasa a SUA de exploatare a istoriei pentru interese politice este nula si fara nicio valoare pentru guvernul si poporul turc".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE