Potrivit art. 252 alin. (3) si (4) din Codul muncii, „decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta“.
Expresia „se preda personal” exclude posibilitatea comunicarii prin e-mail a deciziei de concediere, chiar daca decizia ar fi fost comunicata sub semnatura electronica, in conditiile Legii semnaturii electronice nr. 455/2001.
Momentul comunicarii este, in conceptia Codului muncii, momentul din care curge termenul de 30 de zile in care sanctiunea va putea fi contestata.
Totusi, potrivit art. 211 lit. a) din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare si incetare a contractului individual de munca pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa.
Din nou ne aflam in fata unei probleme de interpretare:
- daca vom considera ca art. 252 alin. (5) din Codul muncii este in continuare in vigoare, ca text special, atunci decizia de sanctionare va putea fi constatata in 30 de zile de la comunicare;
- daca vom considera ca acest text a fost abrogat implicit prin art. 211 din Legea dialogului social, si a fost inlocuit cu termenul de 45 de zile de la data luarii la cunostinta.
În acest caz, comunicarea efectiva nu ar mai fi relevanta, angajatorul putând proba, de exemplu, ca salariatul cunostea aplicarea sanctiunii cu mai mult de 45 de zile inainte de contestarea ei, indiferent când ar fi fost aceasta comunicata formal.
Dar ce termen vom trece in decizia de sanctionare?
Sfatul nostru
Fata de contradictia din textele de lege, in practica se recomanda prevederea ambelor termene, cu precizarea temeiului legal diferit. Decizia nu va putea fi anulata de catre instanta daca s-a prevazut posibilitatea contestarii acesteia „in termen de 30 de zile de la data comunicarii, potrivit art. 252 alin. (5) din Codul muncii, respectiv in termen de 45 de zile de la data luarii la cunostinta a acesteia, potrivit art. 211 lit. a) din Legea nr. 62/2011, a dialogului social”.
Recomandam sa nu se renunte la comunicarea formala a deciziei de sanctionare, cu semnatura de primire, pentru a nu se crea prilej, pe acest temei, de anulare a deciziei.