Ministerul Justitiei organizeaza sesiuni de formare profesionala in cadrul proiectului „Etica, integritate si transparenta in sistemul de probatiune din Romania”
Prin derularea acestui proiect se urmareste consolidarea unor principii etice si deontologice pentru personalul de probatiune, prin intermediul cresterii gradului de constientizare de catre acesta cu privire la importanta principiilor si valorilor etice, promovarea masurilor de prevenire si combatere a faptelor de coruptie in exercitarea activitatii profesionale, precum si elaborarea unui ghid de dileme etice identificate in practica sistemului de probatiune.
Totodata, prin derularea proiectului este vizata si implementarea unora dintre masurile din Strategia Nationala Anticoruptie (SNA), elaborata pentru perioada 2012 – 2015, document care are ca obiectiv lupta impotriva coruptiei in institutiile publice, cu accent pe masurile de preventie si educare a personalului din institutiile publice.
La eveniment au participat Thorsten Geissler, director al Programului Statul de Drept Europa de Sud – Est al Fundatiei Konrad Adenauer, Iuliana Carbunaru, director al Directiei Probatiune, alaturi de sefii serviciilor de probatiune din 21 de judete si Municipiul Bucuresti.
Prezentarile din cadrul proiectului au fost sustinute de doi experti, conferentiari universitari la Universitatile „Babes-Bolyai” (Cluj-Napoca) si „Al. I. Cuza” (Iasi).
Pe parcursul sesiunii de formare expertii au dezbatut alaturi de consilierii de probatiune aspecte referitoare la integritate, transparenta, deontologie si etica profesionala aplicate sistemului de probatiune, precum: probleme de etica si deontologie care pot aparea in exercitarea activitatii de probatiune (in legatura cu relatiile ierarhice dintre persoanele aflate in evidenta serviciilor de probatiune si relatiile construite cu personalul din sistemul judiciar si partenerii din comunitate), incompatibilitati si conflicte de interese, identificarea riscurilor si vulnerabilitatilor specifice activitatii de probatiune, rolul sefului serviciului de probatiune in constientizarea si responsabilizarea echipei cu privire la valorile si principiile etice, regulile de conduita, preventia si lupta impotriva coruptiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<